Clematis (Daniel Deronda)

Wat zijn eigenschappen van de Clematis ‘Daniel Deronda’?

De Clematis ‘Daniel Deronda’ is een half tot gevuld grootbloemige clematis waarvan de paarseblauwe bloemen een doorsnede kunnen krijgen van 17 tot 20 centimeter. Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat.

Clematis vitalba

Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Clematis ‘Daniel Deronda’ planten?

Clematis ‘Daniel Deronda’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Daniel Deronda’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de Clematis ‘Daniel Deronda’ groeit dat schaduw en koelte geeft.

Bodemgrond voor de Clematis ‘Daniel Deronda’

Clematis ‘Daniel Deronda’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de Clematis ‘Daniel Deronda’ gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis ‘Daniel Deronda’ snoeien?

Bind de Clematis ‘Daniel Deronda’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. In het voorjaar de Clematis ‘Daniel Deronda’niet snoeien, want dan snoei je de bloemknoppen eraf. Deze bloeien namelijk op het oude hout, de knoppen worden in het voorgaande jaar gemaakt. Meer over snoeien lees je op onze site.

Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

qcq59b88m5qa_w2400.jpg

Kenmerken: