Clematis (Anita)

Wat voor een bloemen heeft de Clematis ‘Anita’?

Clematis ‘Anita’ is een bladverliezende klimmer die bloeit met kleine witte bloempjes. Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat.

Soorten Clematis

Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Is de Clematis ‘Anita’ een schaduwplant?

Net als andere Clematis-soorten groeit de Clematis ‘Anita’ graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Hoe moet ik de Clematis ‘Anita’ planten?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Clematis ‘Anita’ snoeien

Bind de  Clematis ‘Anita’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. In het artikel snoeiartikelen vind je meer informatie over benodigdheden bij het snoeien. Net als iedere plant moet je de  Clematis ‘Anita’ ook water geven. Meer hierover vind je op onze website.

Kenmerken: