Citroentijm (Thymus)

De citroentijm Thymus citriodorus is een kruisingsproduct, ontstaan uit twee soorten rond de Middellandse Zee. De naam Thymus citriodorus dankt dit plantje aan de citroengeur die vrijkomt als de blaadjes worden gekneusd.

Wanneer bloeit citroentijm?

Bij ons is het een borderplant, die ook geschikt is voor kruidentuin. Hier wordt hij 20 tot 30 centimeter hoog. De rechtopstaande stengeltjes van de Thymus citriodorus hebben minieme ovaalronde blaadjes. De blaadjes blijven aan in de winter. In de zomer bloeit de Thymus citriodorus overdadig met lichtroze bloemen. Bijen zijn er dol op. De bloemen van de soort zijn lichtpaars van kleur.

Is citroentijm eetbaar?

Tijm kennen we natuurlijk allemaal als kruid dat met name erg geliefd is in de mediterrane keuken. Keukentijm heeft een bolvormige groeiwijze, waar andere vaak kruipend of spreidend zijn. Het is een houtige of alleen aan de basis verhoutende plant, met meestal sterk geurende blaadjes. De tegenoverstaande van Thymus citriodorus blaadjes zijn steeds zeer klein van stuk en eivormig of ovaal.

Is citroentijm wintergroen?

Vaak blijven de blaadjes ’s winters aan de plant zitten, zodat u er het hele jaar plezier van heeft. Thymus citriodorus zijn zomerbloeiers met zeer kleine bloemetjes die vaak lila van kleur zijn. Thymus citriodorus komt uit de gematigde en warme delen van Europa. De bloemen van tijmsoorten bevatten nectar met een extreem hoog suikergehalte (76-78 procent), vandaar dat bijen er veel in de buurt vertoeven. Ze hoeven maar weinig vocht te onttrekken om er honing van te maken (suikergehalte 80-82 procent). Weinig werk en een hoge opbrengst dus. Tijmhoning vind je onder andere in Griekenland.

Hoe kan ik citroentijm kweken?

De meeste Thymus citriodorus groeien van nature op arme grond en droge zonnige plaatsen. De Thymus citriodorus heeft nauwelijks onderhoud nodig. Na enkele jaren kun je hem verjongen. Knip het oude hout eruit en laat de stengeltjes die over de grond groeien en wortelen staan. Kijk ook eens bij kruiden kweken.

Neem ook eens een kijkje op onze tuininspiratie pagina, boordevol leuke tips en ideeën.

gay55l28m55w_w2400.jpg

Kenmerken: