Choisya (Lich)

Eigenschappen Choisya ternata ‘Lich’

De cultivar Choisya ternata ‘Lich’ heeft alle goede eigenschappen van de soort, maar is iets sterker en daardoor net even beter voor tuingebruik. Er is vrij lang verwarring over de naamgeving geweest. Identieke planten werden ook als ‘Sundance’, ‘Moonsleeper’ en ‘Brica’ aangeboden.

Is de Choisya ternata ‘Lich’ wintergroen?

Voor de Choisya ternata ‘Lich’ geldt: Wintergroene struikjes met verrukkelijk, honingzoet geurende bloemen! Doordat het klimaat verandert, redden de Choisya ternata ‘Lich’ het steeds beter in onze contreien.

Waar kan ik de Choisya ternata ‘Lich’ planten?

Tot voor kort was dit voornamelijk een kuipplant die vorstvrij moest overwinteren. Nu wordt hij steeds vaker ook in de volle grond geplant, maar dan wel heel beschut, warm en vooral zonnig. De Choisya ternata ‘Lich’ planten komen niet voor niets uit Mexico. Hij is nauw verwant aan het sinaasappel- en citroenboompje.

De bloemen van de Choisya ternata ‘Lich’

Choisya ternata ‘Lich’ heeft groenblijvend, leerachtig, glanzend blad. Het geurt pittig. De opvallende, witte bloemen geuren ook, maar dan zoet. De Choisya ternata ‘Lich’ bloeit in de periode februari-juni, met soms een tweede bloei in de herfst. Eigenlijk is deze plant het meest geschikt voor een koele serre, want veel vorst verdraagt hij niet. Hij wordt 50 tot 100 centimeter hoog en even breed. De witte bloempjes verschijnen in trosjes.

Hoe moet ik de Choisya ternata ‘Lich’ verzorgen?

De Choisya houdt van voedzame, humusrijke grond die liefst zuur moet zijn (in ieder geval geen kalkrijke grond) en groeit liefst zo beschut mogelijk: niet op het oosten, waar koude winterwind en ochtendzon verwoestend kunnen werken, maar in de volle zon voor een zuidmuur, liefst in een patio of andere ruimte met maximale bescherming tegen de elementen. Als je de Choisya ternata ‘Lich’ water geeft moet je onthard water geven (regenwater). Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

Hoe kan ik de Choisya ternata ‘Lich’ beschermen tegen vorst?

Bescherm de Choisya ternata ‘Lich’ tegen strenge vorst. Zet hem binnen indien mogelijk of span er vitrage over. Lees ook eens het interessante artikel over het planten beschermen tegen vorst. Als de Choisya ternata ‘Lich’ in een pot staat, kun je om de vier weken voeding in zwakke concentratie geven.

6375lxs828m8_w2400.jpg

Kenmerken: