Camelia (Lady Campbell)

De Camellia japonica ‘Lady Campbell’ heeft grote, goed gevulde, helderrode bloemen.

Soorten Camelia

Bij Camellia zijn de meest voorkomende kleuren wit, roze en rood. De kwekerswereld stond op zijn kop toen in China een gele variant gekweekt was (Camellia chrysantha). De Camellia japonica ‘Lady Campbell’ is een traaggroeiende plant. Het geslacht Camellia heeft één wereldberoemd familielid dat in elk huishouden is te vinden. Het gaat om de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis, vroeger Camellia thea, de theeplant. Zoals bekend groeit deze soort alleen in een warm klimaat en de meeste soorten voor de tuin kunnen niet goed tegen vorst. Vroeger zag je hem dan ook vooral als kamer- of kuipplant.

Is de Camellia japonica ‘Lady Campbell’ wintergroen?

Gelukkig is in Nieuw-Zeeland een groep rassen gewonnen die kou tot minus 10 graden verdragen en daarom ook goed bij ons in de tuin kunnen worden geplant. Hier wordt hij zeer gewaardeerd omdat hij wintergroen en is en al in februari kan bloeien. Van Camellia japonica wordt gezegd dat duizenden cultivars hiervan afstammen. Het precieze aantal weet niemand. De soort Camellia japonica ‘Lady Campbell’ is afkomstig uit China en is aan het begin van de 18de eeuw naar Europa gekomen.

Hoe kan ik de Camellia japonica ‘Lady Campbell’ verzorgen?

De beste standplaats voor de Camellia japonica ‘Lady Campbell’ is zo beschut mogelijk. De Camellia japonica ‘Lady Campbell’ maakt al de bloemknoppen in de zomer. In een strenge winter wil het bij wat kleinere formaat struiken helpen om de knoppen te beschermen met een stuk vitrage er overheen.

Hoe kan ik de Camellia japonica ‘Lady Campbell’ bemesten?

Bemest de Camellia japonica ‘Lady Campbell’ struik met kalkvrije organische mest. Deze struik groeit zeer langzaam in ons klimaat. Snoei is daarom overbodig. Geef de camelia tijdens de groei kalkvrij voedsel. De optimale pH (zuurtegraad) is cira 5 (zuur dus). Dat betekent dat met zuurwerkende meststof bemest moet worden of dat er bij het gietwater een hoeveelheid zuur toegevoegd moet worden, vooral als het gewoon leidingwater betreft. Stop met bemesten als de knoppen gevormd zijn. De kans dat de nieuw gevormde scheuten de knoppen wegduwen is dan erg groot.

Hoe kan ik de Camellia japonica ‘Lady Campbell’ beschermen tegen vorst?

Lees ook eens het interessante artikel over het planten beschermen tegen vorst.

pts5pws8bdxh_w2400.jpg

Kenmerken: