Brede ereprijs

Wat is de hoogte van de brede ereprijs?

De brede ereprijs Vernonica austriaca ‘Shirley Blue’ heeft violetblauwe bloemen en blijft met 20 à 25 centimeter wat lager dan zijn familieleden. Wie ’s zomers in een Europees hooggebergte loopt, komt absoluut de schitterend blauw bloeiend brede ereprijs tegen, maar sommige soorten groeien ook gewoon als lastig, laag onkruid in onze tuinen (gewone ereprijs: Veronica chamaedrys).

Soorten brede ereprijs

Er zijn minstens 300 een- en meerjarige ereprijzen die heel verschillend kunnen zijn. De meeste bloeien blauw, lila, witachtig, roze of zelfs paars. Enkele, zoals de beekpunge, Veronica beccabunga, worden al sinds mensenheugenis medicinaal gebruikt, van andere is daar niets over bekend. De namen Veronica (Romeinse godin van de overwinning) en ereprijs werden al vermeld door de beroemde Dodonaeus. Het is een plant die ‘Eer ende Prijs oft Lof verdient’. Maar dat kwam eigenlijk door het feit dat de winnaar van een middeleeuws toernooi wel met een krans van ereprijs werd geëerd.

Wat zijn eigenschappen van de brede ereprijs?

Brede ereprijs is altijd herkenbaar aan de twee lange meeldraden die uit de bloemen steken. De brede ereprijs komt uit Centraal-Europa en Klein-Azië. Het is een laag soort met een gekartelde bladrand. Bij ons is de brede ereprijs met name een aardige borderplant ondanks de wat korte bloei van nog geen drie weken. Gelukkig maken de schitterende azuurblauwe bloempjes veel goed. Deze bloemen worden ook graag als snijbloem gebruikt. De plant wordt bijna 50 cm hoog.

Bodemgrond voor de brede ereprijs

Brede ereprijs groeit in droge bij voorkeur kalkrijke tuingrond, liefst in de zon, maar iets schaduw mag. In het voorjaar kun je de afgestorven plantendelen aan de brede ereprijs voorzichtig verwijderen.

Hoe kan ik brede ereprijs bemesten?

Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting. Bij aanhoudende droogte gieten. Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

fan5heo8xh6j_w2400.jpg

Kenmerken: