Bonte krokus

De bloemen van de bonte krokus

Het bijzondere van de krokus, Crocus vernus ‘Pickwick’ is dat de witte bloemblaadjes violet gevlamd zijn.
De krokus is samen met het sneeuwklokje een heel welkome bloeier in de tuin, want ze kondigen klein maar kleurig aan dat het eindelijk voorjaar is!

Waar kan de Crocus voor gebruikt worden?

Het geslacht Crocus omvat tientallen soorten die uit Klein-Azië en de landen rond de Middellandse Zee stammen. Hieronder valt een zeer bijzondere soort: Crocus sativus oftewel de saffraankrokus. De meeldraden van deze krokus worden geplukt en gedroogd en zijn vanaf dat moment als saffraan hun gewicht meer dan in goud waard. Ze worden gebruikt als specerij en als kleurstof. In de tuin zien we deze soort niet. Daar zijn het allemaal knolgewassen die in de lente, maar bij uitzondering ook in de zomer en soms het najaar bloeien.

De bloeitijd van de bonte krokus

De krokus bloemen reageren op het weer. Bij zon gaan ze open en bij bewolking gaan ze dicht. De meeste krokussen trekken zich na de bloei ondergronds terug om de dan barre weersomstandigheden (hitte en droogte of kou) te overleven.
De soort Crocus vernus bevat vele grootbloemige hybriden, waarvan er veel in Nederland zijn ontwikkeld. Deze soort wordt ook wel de bonte krokus genoemd. De bloei valt in maart-april.

Hoe kan ik de bonte krokus verzorgen?

Krokussen groeien het beste op een zonnige plaats in goed doorlatende humusrijke grond. Natte grond wordt slecht verdragen. Laat de knolletjes gewoon in de grond. De groepen krokussen worden vanzelf ieder jaar groter.
Laat het loof van de krokus na de bloei rustig vergelen en afsterven. Niet afknippen want het blad is nodig om de knolletjes te voeden voor het volgende bloeiseizoen. De krokus heeft graag veel licht, maar niet te veel volle zon omdat dat zijn levensduur verkort.

Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven.

Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin. Zo blijf je altijd op de hoogte van alle tuinnieuws.

2jv51028pnro_w2400.jpg

Kenmerken: