Boerenjasmijn (Philadelphus coronarius)

Waar komt de boerenjasmijn oorspronkelijk vandaan?

De boerenjasmijn Philadelphus coronarius komt oorspronkelijk voor van Azië tot Noord-Amerika, waar hij zelfs de bloem is geworden van de staat Idaho. De boerenjasmijn komt ook van nature in Zuid-Europa voor, maar niet bij ons. Het grootste deel van het jaar is het geen spectaculaire boom, maar in het voorjaar kun je optimaal genieten.

Wat voor een bloemen heeft de boerenjasmijn?

Hij bloeit dan niet alleen prachtig met meestal witte bloemen, maar vrijwel alle soorten geuren uitzonderlijk goed. De Latijnse naam Philadelphus verwijst hiernaar. Het heeft niets te maken met Philadelphia of de letterlijke vertaling naastenliefde, maar met een Egyptische koning uit het begin van onze jaartelling die feesten placht te geven met schalen voor welriekende bloemen. Boerenjasmijn heeft wel wat weg van de bruidsbloem (Deutzia) maar voor een kenner is het verschil snel te zien door een takje af te breken.

Verschil tussen boerenjasmijn en jasmijn

De boerenjasmijn heeft twijgen en takken gevuld met wit merg. Het zijn perfecte struiken voor de heesterborder, maar ook als solitair voldoen ze prima. Verwar Philadelphus niet met Jasminum, die ook jasmijn wordt genoemd. Deze gevelplant bloeit met gele bloemen in de winter.

Hoe kan ik boerenjasmijn verzorgen?

De verschillende jasmijnsoorten komen op zoveel plaatsen voor omdat ze zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. De boerenjasmijn groeit in vrijwel alle soorten grond, bij voorkeur een beetje vochtig maar niet te nat en zeker niet langdurig nat.Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven. De boerenjasmijn staan graag in de zon. Lichte schaduw verdragen ze goed, maar dan bloeien ze wel minder. Na de bloei kun je de boerenjasmijn terugsnoeien. Knip ongeveer een derde tot de helft van de oudste takken tot de grond af. De struiken bloeien alleen aan de éénjarige twijgen. Een boerenjasmijn snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

mo05lbx8fe3o_w2400.jpg

Kenmerken: