Blauweregen (Wisteria sinensis)

Blauweregen (soms ook blauwe regen), zoals hier de Wisteria sinensis is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola´s en tegen muren.

Hoe moet ik blauweregen verzorgen?

Van nature groeit blauweregen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden. Wortels dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Bij het klimmen is een goede ondersteuning nodig, omdat blauweregen grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging kan een lengte worden bereikt van wel tien meter.

Waarom bloeit mijn blauweregen niet?

Een blauwe regen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk. De Chinese (sinensis) blauweregen verschilt slechts in details van de Japanse (floribunda) blauweregen. Het belangrijkste verschil is de vroegere groei en bloeitijd. De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemen extra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor. Je blauwe regen bloeit niet? Dat kan, want de Chinese blauweregen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten. De bloeitijd van Wisteria sinensis is mei tot juni.

Moet ik de blauweregen bemesten?

Bij een Wisteria is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren. Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest geeft u de benodigde stoffen. U kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

Waar kan ik de blauweregen planten?

Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt.

Hoe en wanneer moet ik de blauweregen snoeien?

Snoeien is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauweregen zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola. De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden. Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild. Verjongingssnoei is meestal niet nodig. Mocht je fors snoeien, dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen. Lees meer het snoeien van Wisteria sinensis bij blauweregen snoeien.

t9u5mkn8zf3o_w2400.jpg

Kenmerken: