Blauweregen (Shiro-noda)

Wat voor bloemen krijgt de Wisteria floribunda?

De blauweregen Wisteria floribunda ‘Shiro-noda’, ook wel bekend als ‘Longissima Alba’, heeft witte bloemen aan extra lange trossen van wel zestig centimeter en wordt ook witteregen genoemd.

Is de Blauweregen een klimplant?

Blauweregen is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola´s en tegen muren. Van nature groeit blauweregen in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden. Wortels dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Hierbij is een goede ondersteuning nodig, omdat blauweregen grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging kan een lengte worden bereikt van wel tien meter.

Hoe groot wordt een Blauweregen?

Blauweregen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk. De Wisteria floribunda, ook wel Japanse blauweregen genoemd, verschilt nauwelijks van de meer voorkomende Chinese blauweregen. De bloei is wat later in juni als ook de bladeren verschijnen. De trossen met bloemen bereiken een lengte van wel 25 centimeter en geuren heerlijk en ietsje meer dan bij de Chinese soort.

Hoe kan ik de ‘Shiro-noda’ snoeien?

Bij een Wisteria is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren. Snoeien is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de blauweregen zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola. De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden. Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild. Verjongingssnoei is meestal niet nodig. Mocht je fors snoeien, dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen.

Wat voor bodem is geschikt voor een Wisteria floribunda?

Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt. Door in het voorjaar goed te bemesten met organische mest geef je de benodigde stoffen. Je kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

48m5lrr859nf_w2400.jpg

Kenmerken: