Blauweregen (Plena)

De blauweregen Wisteria sinensis ‘Plena’ heeft dubbele rozetvormige bloemen met een lilakleur.

Hoe groeit de Wisteria sinensis ‘Plena‘?

Wisteria sinensis ‘Plena‘  is een uitbundig bloeiende slingerplant die wordt toegepast op pergola’s en tegen muren. Van nature groeit Wisteria sinensis ‘Plena’ in bossen tegen bomen op. Hij wortelt in de door afgevallen bladeren humusrijke bodem en klimt zo snel mogelijk naar het licht in de top van de boom. Voor een optimale ontwikkeling dient deze situatie zo goed mogelijk nagebootst te worden.

Hoe kan ik de Wisteria sinensis ‘Plena‘ verzorgen?

Wortels dienen in de schaduw in een humusrijke bodem te staan en de blauwe regen moet naar de zon kunnen klimmen. Hierbij is een goede ondersteuning nodig, omdat Wisteria sinensis ‘Plena’ grote groeikracht bezit. De takken kunnen armdik worden en beschadigingen aanbrengen aan bijvoorbeeld regenpijpen. Bij een goede verzorging kan een lengte worden bereikt van wel tien meter. Wisteria sinensis ‘Plena’ kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk.

Wat is het verschil tussen Chinese blauweregen en Japanse blauweregen?

De Chinese (sinensis) blauweregen verschilt slechts in details van de Japanse (floribunda) blauweregen. Het belangrijkste verschil is de vroegere groei. De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemen extra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor. Chinese blauweregen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten.

Algemeen onderhoud Wisteria sinensis ‘Plena‘ 

Bij een Wisteria sinensis ‘Plena is onderhoud belangrijk. Dat betekent minimaal twee keer per jaar snoeien en bemesten. Bij gebrek aan onderhoud gaat hij woekeren.

Hoe kan ik de Wisteria sinensis ‘Plena‘  snoeien?

Snoeien is voor de mooiste bloei belangrijk. Het is verstandig een stelsel te bouwen waarlangs de Wisteria sinensis ‘Plena’ zich ontwikkelt. Bevestig deze takken aan de gevel of onderaan de pergola. De zijtakken worden gesnoeid tot op twee tot drie ogen waardoor stompjes van ongeveer tien centimeter overblijven. Deze snoei vindt plaats in het voorjaar zodra de knoppen wat dikker worden. Daarna worden lange scheuten gevormd die in de zomer nogmaals worden verwijderd weer tot op twee tot drie ogen. Verwijder scheuten die uit de basis komen, zij zijn waarschijnlijk wild. Verjongingssnoei is meestal niet nodig bij Wisteria sinensis ‘Plena. Mocht je fors snoeien, dan kan het jaren duren voor er weer bloemen verschijnen. Wisteria sinensis ‘Plena’ snoeien? Bekijk dan eens de interessante video blauweregen snoeien.

Hoe kan ik de Wisteria sinensis ‘Plena‘ bemesten?

Deze sterke groeier heeft veel voedingsstoffen nodig. Daarom heeft hij behoefte aan een voedzame bodem die het vocht enigszins vasthoudt. Door in het voorjaar de Wisteria sinensis ‘Plena‘ goed te bemesten met organische mest geeft u de benodigde stoffen. U kunt nog eens bijmesten in juni of juli voor de nabloei.

m5c5x808n84r_w2400.jpg

Kenmerken: