Bijvoet (Guizho)

Wat voor een bladeren heeft de Artemisa lactiflora ‘Guizho’?

Artemisa lactiflora ‘Guizho’ zoals deze bijvoet voluit heet, heeft enigszins purperbruine bladeren.

Waar wordt de Artemisa lactiflora voor gebruikt?

Er bestaan ruim 400 soorten van de plant Artemisia en een groot aantal daarvan geurt sterk. Een aantal soorten wordt daarom in de keuken of als geneesmiddel gebruikt. De grondstof van de Artemisa lactiflora, absint wordt gebruikt voor de gelijknamige drank en voor vermout. De sierwaarde van de Artemisa lactiflora plant voor de tuin ontleent hij aan de vaak grijzige bladeren die meestal voorzien zijn van een lichte (zilverachtige) beharing.

Wat voor een bloemen heeft de de Artemisa lactiflora?

De bloemen van de Artemisa lactiflora hebben meestal geen sprekende kleur: crèmewit, grijsachtig, bruin of bleekrood. Omdat niet iedereen deze bloemen kan waarderen, worden ze vaak teruggeknipt voor ze kunnen verschijnen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon laten bloeien en dan zullen ze toch wel enigszins opvallen omdat ze in pluimen bloeien.

De Nederlandse naam bijvoet

De Nederlandse naam bijvoet is van toepassing op de wilde soort met de Latijnse naam Artemisia vulgaris. Maar inmiddels worden vrijwel alle andere Artemisia-soorten ook zo genoemd. De naam bijvoet heeft zijn oorsprong bij de Romeinen omdat zij het kruid gebruikten in hun schoenen om de pijn en vermoeidheid in hun voeten te verlichten.

Waarmee kun je de Artemisa lactiflora combineren?

De Artemisia lactiflora komt uit West-China. Het is een borderplant, vooral mooi bij Helenium ‘Moerheim Beauty’ en Acanthus mollis. Opgaande tot 150 cm hoge vaste plant die wel wat aan de inheemse bijvoet (Artemisia vulgaris) doet denken. Het verschil zit vooral in de bloemhoofdjes, die niet grijsgroen maar melkwit (lactiflora) zijn; ze bevinden zich in grote pluimen en zijn iets welriekend. De bloeitijd van de Artemisa lactiflora is augustus-oktober. De bladeren zijn veerdelig met brede getande slippen (Artemisa vulgaris heeft gespleten slippen).

Hoe kan ik de Artemisa lactiflora verzorgen?

Een droge, bij voorkeur wat kalkrijke grond is het meest geschikt voor Artemisa lactiflora. Ook een zonnige standplaats is een voorwaarde voor een goede groei en mooi grijs blad. De grond moet iets vochtiger zijn dan voor de meeste andere soorten. Een leuk artikel over planten water geven vindt je op onze site. Planten pas in het voorjaar terugknippen

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van tuinnieuws? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

jee5bae8yvd6_w2400.jpg

Kenmerken: