Bergden (Mops)

Kenmerken van de Pinus mugo ‘Mops’

De bergden Pinus mugo ‘Mops’ is een kleine bergden met mooie knoppen in de winter. De wat ronde, lage vorm is perfect voor de rotstuin. De grijsgroene naalden (in bundeltjes) van deze bergden zitten dicht opeen.
De bergden stamt uit Midden-Europa. Het is daar een bekende soort uit de berggebieden die op de meest onwaarschijnlijke plaatsen weet te overleven. Vaak wordt hij niet groter dan een flinke struik en ziet er dan uit als een natuurlijke bonsai waaraan de woestheid van de elementen is af te zien. De vrij lange, iets gebogen, grijzige naalden van de bergden staan in groepjes van twee. De jonge dennenappels verschijnen in mei-juni. De knoppen druipen soms van de hars.

Hoe hoog wordt de Pinus mugo ‘Mops’?

De hoogte bedraagt vaak niet meer dan 30-40 centimeter en de breedte 50-60 centimeter, maar er zijn bergden exemplaren bekend die dubbel zo groot worden (na jaren).

Soorten van de Pinus

De Pinus, den of pijnboom, is economisch gezien erg belangrijk. Diverse soorten leveren het bekende grenenhout. De verspreiding van deze groenblijvende naaldbomen is breed: van de Alpen op het noordelijke halfrond tot in de tropen. De meeste soorten bergdennen groeien uit tot bomen met een piramidale kroon, maar er zijn ook totaal andere vormen. De den heeft opvallende manlijke bloemen die vaak rood zijn. Ze produceren wolken geel stuifmeel als er een tikje tegenaan wordt gegeven (of als de wind ze beweegt). De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen. Er is nog een verschil tussen bergdennen en de meeste andere naaldbomen. De naalden zitten namelijk bij elkaar in plukjes van twee tot vijf stuks. Vrijstaande dennen worden bedekt door takken tot op de grond. Ook aardig om te weten: enkele bergdennen behoren tot de oudste nog levende wezens op aarde: de oudste (Pinus aristata) in Arizona zijn bijna 5000 jaar oud!

Hoe onderhoud ik de Bergden Pinus mugo ‘Mops’?

De standplaats van de bergden dient goed gedraineerd te blijven. Meer over bodemonderhoud lees je op onze site.
Je kunt de grond jaarlijks doorvorken en eventueel verbeteren met zand en/of een beetje humus. Veel extra voeding heeft de bergden niet nodig, de meeste nemen genoegen met vrij arme grond. Geef eventueel coniferenmest – die is zonder kalk – met belangrijke sporenelementen. Veel soorten kunnen zeer goed tegen droogte.

Bergden planten

Wil je een bergden planten? lees ook eens het interessante artikel over bomen planten.

n8r5cy58igyw_w2400.jpg

Kenmerken: