Bamboe (Phyllostachys nigra)

Phyllostachys nigra wordt ook wel zwarte lakbamboe genoemd en is het mooist als solitair. Hij houdt niet van strenge winters. Dit laat hij zien door lelijk blad te maken. Gelukkig herstelt dat zich weer.

Hoe ziet Phyllostachys nigra eruit?

Het is een middelhoge, dicht bebladerde soort, waarvan de scheuten eerst groen zijn. Rond de knopen is wat wit ‘pluis’ aanwezig bij de Phyllostachys nigra. De scheuten kleuren na enige tijd groenbruin en na drie jaar zijn ze glanzend zwart. Schrik hier dus niet van! Vooral de buitenste stengels worden gitzwart, zeker als de standplaats voldoende zonnig is.

Is Phyllostachys nigra een woekerende bamboe?

Phyllostachys: volgens kenners is dit de ‘bamboeste’ bamboe. Deze bamboe komt voor in een geweldig groot gebied dat zich uitstrekt van de Himalaya tot Japan. Hij heeft echter wel een nadeel: hij woekert en daar dient rekening mee gehouden te worden. Want als je de Phyllostachys nigra plant z´n gang laat gaan, overwoekeren ze alle andere planten. Hoe je een bamboe snoeit lees je op onze site. En denk niet dat een dik stuk plastic de plant weerhoudt zijn weg te vinden! Alleen zwaar materiaal kan dat verhinderen, maar hun uitlopers groeien ook over en desnoods onder een barrière heen.

Kan Phyllostachys nigra bloeien?

Bamboe heeft ook een eigenaardigheid: eens in de 40 tot 100 jaar komen de bamboes wereldwijd tot bloei. Dit duurt dan ongeveer 10 jaar. Het vervelende is dat de planten na de bloei meestal afsterven. Als de bloeiperiode eenmaal voorbij is, kan de bamboe met een gerust hard weer aangeplant worden. Overigens loop je met elke bamboe het risico dat hij gaat bloeien wanner hij net lekker groot is geworden, helaas ook met de Phyllostachys nigra.

Waar kan ik Phyllostachys nigra planten?

De zwarte bamboe Phyllostachys nigra groeit in elke normale tuingrond, maar houdt wel van een beetje zon en beschutting. ij kan enorm woekeren en daarom dient de plant ingegraven te worden in een zware barrière. Echter, vaak lopen de uitlopers hier toch overeen. Snijd daarom in het groeiseizoen de ongewenste scheuten, de zogenaamde rizomen af. Het woekeren houdt tevens verband met de temperatuur. Hoe warmer hoe meer deze bamboe zijn gang gaat. Lees meer over bamboe planten.

Is zwarte bamboe winterhard?

De zwarte bamboe Phyllostachys nigra is winterhard maar door vorst en vrieswind worden de bladeren lelijk bruin. Dit herstelt zich wel, maar je kunt de bamboe uit voorzorg beter inpakken in gaas of vitrage. Het mooi blijvende gebladerte is je wellicht de moeite waard.

zc15os38xg36_w2400.jpg

Kenmerken: