Anna Paulownaboom

Paulownia tomentosa, de Anna Paulownaboom, is een prinsessenboom. Dit geslacht van een tiental soorten bomen werd genoemd naar prinses Anna Paulowna (1795-1865), de dochter van tsaar Paul I van Rusland.

Wanneer bloeit Paulownia tomentosa?

Als de Paulownia tomentosa bloeien is dat een fantastisch gezicht, maar Anna Paulownabomen bloeien pas op latere leeftijd. De bloemen van de Paulownia tomentosa lijken op een vingerhoed en staan in pluimen. De bloemkleur is prachtig koninklijk (lavendelkleurig) blauw met van binnen gele strepen. Ze geuren verrukkelijk naar viooltjes. De knoppen worden al in de herfst gevormd en de bloemen verschijnen voor het blad, waardoor ze extra goed uitkomen. De bloemen van de Paulownia tomentosa zijn wel zeer gevoelig voor late nachtvorst. Na de bloei worden de bladeren opvallend groot tot wel 30 centimeter. Alle soorten stammen uit China. In Zuid-Europa en (sub)tropische eilanden als Madeira of de Canarische Eilanden is Paulownia een vrij algemene boom die heel vaak langs lanen is aangeplant. De soort Paulownia tomentosa vormt in zuidelijke gebieden een tot 15meter hoge boom (blijft bij ons lager) met een schermvormige kroon en dikke, stijve takken. Na de bloei verschijnen de vruchten. Dat zijn spitse doosjes waaruit gevleugelde zaden tevoorschijn komen.

Waar kan ik Paulownia tomentosa planten?

Alle Paulownia-soorten houden van diepe losse grond die goed doorlatend moet zijn, liefst humusrijk, voedzaam en niet te koud. De bomen hebben absoluut zon nodig en moeten beschut staan. Harde wind wordt slecht verdragen.

Moet ik Paulownia tomentosa snoeien?

Snoei is niet nodig. Alleen corrigerende snoei toepassen indien gewenst. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Mulch wordt zeer op prijs gesteld. Bij aanhoudende droogte extra water geven. Pas op met late nachtvorsten (jonge planten daartegen met vliesdoek beschermen).

 

s8q5rim80375_w2400.jpg

Kenmerken: