Amerikaanse sering (Repens)

De Amerikaanse sering Ceanothus thyrsiflorus var. repens vormt lage brede ‘heuvels’ die mooi groen zijn tot in juli-oktober de prachtige lilablauwe bloemtrossen verschijnen.

Waar komt de naam ‘Ceanothus’ vandaan?

De naam Ceanothus bij deze plant is van Griekse oorsprong: keanothos betekent ‘mager’ of schriel plantje. Hoe Linnaeus dat ooit voor het geslacht van de Amerikaanse seringen heeft kunnen kiezen, is onbegrijpelijk. Het is een geslacht met 55 soorten die allemaal uit Noord-Amerika stammen, met name uit Californië.

Wat zijn eigenschappen van de Ceanothus?

Het zijn voornamelijk kleine, bij ons niet al te winterharde struiken die echter erg mooi bloeien. Het meest zijn echter niet de soorten in trek, maar vooral de blauw, roze of lila bloeiende grote groep hybriden die inmiddels zowel in Europa als in de USA zijn ontwikkeld. Vooral Franse kwekers zijn daarmee bezig geweest en dat is aan de namen van de cultivars goed te merken.

Wat voor bloemen heeft de Ceanothus thyrsiflorus var. repens?

De Amerikaanse sering Ceanothus thyrsiflorus var. repens geeft een weelde aan blauwe bloemen tot ver in het najaar. De soortaanduiding thyrsiflorus verwijst naar de trossen (thyrsos) met bloemen (florus) die voor de naam sering hebben gezorgd. De bleekblauwe bloemen zitten in tot 7,5 centimeter grote trossen. Dat is dus behoorlijk kleiner dan de gewone sering. Het is een grote struik of kleine boom die in het land van herkomst wel 9 meter hoog kan worden.

Wat voor een bladeren heeft de Ceanothus thyrsiflorus var. repens?

Het blad is 2-5 cm lang met drie hoofdnerven. Het is getand, mooi volgroen en het glanst. Bij ons wordt deze soort zelden aangeplant, vanwege de beperkte winterhardheid. Echter, de kruipende vorm Ceanothus thyrsiflorus var. repens is wat minder gevoelig en doet het bij ons beter.

Ceanothus thyrsiflorus var. repens onderhouden

Alle soorten Ceanothus en de hybriden houden van voedzame en goed doorlatende grond. Ze moeten zeer beschut kunnen groeien en zeker zonnig staan. In het voorjaar moet je de Ceanothus thyrsiflorus var. repens tot ongeveer de helft terugknippen. Het eenjarige hout geeft ook de meeste en grootste bloemen, daarom is snoeien ook zeker raadzaam. Bevroren takken kunnen dan ook verwijderd worden. Kijk voor meer informatie bij het artikel sering snoeien.

Hoe kan ik de Ceanothus thyrsiflorus var. repens beschermen tegen de winter?

In strenge winters willen ze nog wel eens het loodje leggen, dus zorg voor goede winterbescherming bijvoorbeeld door tijdens vorst tijdelijk tuinvlies rond de planten aan te brengen.

4p757cm84jxt_w2400.jpg

Kenmerken: