Amberboom (Festival)

Hoe kleurt de amberboom in de herfst?

Liquidamber styraciflua ‘Festival’, amberboom heeft een vuurrode herfstkleur. De Liquidamber styraciflua is een prachtige boom met veel attracties gedurende het seizoen. Toch is zijn oranjerode bladkleur in de herfst het belangrijkst. Tijdens de Indian Summer in de VS speelt hij wel niet zo’n hoofdrol als de esdoorn, maar een Oscar voor de beste bijrol lijkt wel gerechtvaardigd. De herfstkleur is overigens het mooist als het overdag warm is en ’s nachts koud.

Hoe ziet de Liquidamber styraciflua eruit?

Ook de vorm van het blad van de Liquidamber styraciflua is prachtig, net als bij de esdoorn een vijfpuntige ster, zodat u voordat de herfstkleur verschijnt al iets moois heeft om naar te kijken. Als de bladeren gevallen zijn, kunt u de takken eens van dichtbij bekijken. Op de oudere exemplaren en de stam heeft zich namelijk een mooie kurklaag gevormd. Ook van een afstandje is de boom zonder bladeren mooi. Zijn mooie piramidale vorm zorgt voor een prachtig wintersilhouet.

Wanneer bloeit de Amberboom?

Enig minpuntje is de bloei. Die stelt weinig voor maar de vruchten die van september tot november aan de boom hangen zijn heel speciaal. Ze zijn bruin en zo groot als een grote knikker, hebben puntige uitsteeksels en laten hun gevleugelde zaden vaak vallen voordat ze zelf op de grond vallen. De hars van Liquidamber styraciflua is goudgeel en werd door de Spaanse ontdekkers van de boom voor vloeibare amber (liquid ambar) aangezien. Amber was een dure stof afkomstig van de potvis. Daar heeft deze hars niets mee van doen, maar het was een goedkopere vervanger in lakken en cosmetica. In de natuur kunnen deze bomen wel dertig meter hoog worden. Doordat ze langzaam groeien, blijven ze lang onder de tien meter en zijn daarom ook te planten in middelgrote tuinen.

Hoe verzorg ik de Liquidamber styraciflua?

De Liquidamber styraciflua komt van nature voor in moerasachtige gebieden en staat het best in vochtige grond. Hij heeft geen bijzondere verzorging nodig.

Wanneer snoei ik de amberboom?

Om een mooie kroon te vormen kunt u in juni lage takken verwijderen. Kijk in het boekje Snoeien in detail voor de werkwijze of schakel uw hovenier in. Of neem eens een kijkje tussen onze snoeiartikelen.

bqm5n7b89gr9_w2400.jpg

Kenmerken: