Alpenhoornbloem

Wanneer bloeit de alpenhoornbloem?

De alpenhoornbloem Cerastium alpinum ssp. lanatum komt uit zeer koude zones van Europa, Noord-Azië, Noord-Amerika en Groenland. Zeer geschikt voor de rotstuin en staat daar heel mooi met kleine blauwbloeiende klokjes zoals Campanula cochleariifolia en met Lithodora diffusa ‘Heavenly Blue’. Het is een niet woekerende soort met eironde blaadjes die zeer dicht en lang behaard zijn. De bloemsteeltjes zijn 10 cm lang en daaraan groeien een vier- tot vijftal witte bloemetje. De bloeiperiode is mei-juni.

Waar plant ik de hoornbloem?

Al vroeg had men in de gaten dat hoornbloem heel goed gebruikt kan worden in een bak. Het blad gaat mooi over de rand van de bak hangen. Cerastium alpinum ssp. lanatum is dus ook heel mooi in de boerderijtuin! De plant kan goed tegen droogte en een keer vergeten water geven is geen probleem. Daarom werd hoornbloem altijd gebruikt in de decoratief bedoelde, met planten gevulde kruiwagens bij boerderijen.

Groeit de Cerastium alpinum ssp. lanatum in het wild?

In Nederland en België komt de hoornbloem in de natuur voor. Dit is de akkerhoornbloem met de wetenschappelijke naam Cerastium arvense. De naam hoornbloem en de geslachtsnaam Cerastium, dat is afgeleid van het Griekse woord voor hoorn ‘keras’, slaan op het zaaddoosje van de plant, dat de vorm van een hoorn heeft.

Hoe onderhoud ik de Cerastium alpinum?

Hoornbloem Cerastium alpinum ssp. lanatum staat het best op een zonnige plaats in droge grond. Het is een sterke plant die behoorlijk andere planten kan overwoekeren. Als de grond te rijk aan meststoffen is, dan woekert deze plant nog harder en wordt hij er niet mooier op. Het blad van de hoornbloem verschijnt vroeg in de lente. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt.

Moet ik de alpenhoornbloem snoeien?

Je kunt aan het begin van het voorjaar de plant afknippen, zodat er nieuwe frisse bladeren worden gevormd. De lange stengels na de bloei kun je ook afknippen. Het is geen gemakkelijke soort, een echte liefhebbersplant. Geschikt voor de rotstuin, daar waar overtollig water erg vlot weg kan. Moet ook zeer zonnig staan. Het is mogelijk de planten te scheuren.

vzn5hof89ev8_w2400.jpg

Kenmerken: