Akebia

Akebia quinata: wat een fijne klimplant, want binnen de kortste keren heeft hij de pergola of een lelijke schutting bedolven met sierlijke stengels waaraan niet alleen heldergroen blaadjes komen, maar in het voorjaar ook nog geurige bloemen. Hoewel de plant voornamelijk geliefd is om het mooie blad, zijn de bloemen ook zeer de moeite waard.

Hoe zien de bloemen van Akebia eruit?

Tijdens en soms nog vóór de bladontwikkeling komen er in het voorjaar mooie bloemen te voorschijn die een lichte vanillegeur afgeven. In eenzelfde tros ziet je mannelijke én vrouwelijke bloemen, het is namelijk een éénslachtige plant. De vrouwelijke bloemen zijn donkerrood tot paars, de mannelijke zijn lichtroze en wat kleiner. Het kan zelfs voorkomen dat er langwerpige, paarse vruchten uit groeien als het een lange en warme zomer is geweest en een andere Akebia in de buurt staat voor de kruisbestuiving.

Hoe zien de bladeren van Akebia eruit?

Akebia quinata heeft bladeren die elk uit vijf kleinere blaadjes bestaan, die met hun frisse, bijna doorschijnende voorkomen het hele seizoen mooi blijven. De roodpaarse bloempjes in hangende trosjes zitten bijna verstopt achter de vele blaadjes en geuren licht.

Waar kan ik Akebia planten?

Akebia groeit goed op elke normale tuingrond, houdt van zon maar kan ook wel wat schaduw verdragen. De grond moet je niet te droog laten worden. De takken van Akebia zijn dun en soepel en willen zich graag om iets heen winden, dus met steun van jou kan hij goed tot zijn recht komen.

Hoe moet ik Akebia snoeien?

Als de plant is uitgebloeid, kun je hem snoeien, maar omdat hij op oud hout bloeit, kun je het best ieder jaar slechts ongeveer eenderde terugknippen. Hij bloeit namelijk op oud hout en zo heb je ieder jaar bloemen.

3rm5a4c84uk7_w2400.jpg

Kenmerken: