Abelia

Is de Abelia winterhard?

De Abelia grandiflora is een weinig voorkomende verschijning in tuinen in onze contreien. Dat komt omdat deze struik niet goed winterhard is en in strenge winters goed kan invriezen. Dat hoeft niet erg te zijn want de struik kan goed gesnoeid worden in het voorjaar. Bovendien kan er met de standplaats rekening worden gehouden. Uit de wind en in de zon. Ook is het mogelijk deze struik als leistruik tegen een muur op het zuiden te planten. Als alternatief wordt deze plant ook wel in potten verkocht, zodat ze voor de vorst naar binnen gehaald kunnen worden. Lees daar meer over bij planten beschermen tegen vorst.

Wanneer bloeit de Abelia grandifola?

Er zijn voldoende redenen om deze struik aan te planten, want in bloei is hij onovertroffen. Welke struik bloeit nu zo rijk van juli tot oktober? De bloemen lijken op klokjes en zijn verkrijgbaar in de allerlei schakeringen van wit tot donkerroze. Als je langs de Abelia loopt, kun je in het najaar de heerlijk geur opsnuiven. De glimmende blaadjes zijn eerst rood en kleuren vanzelf donkergroen. Deze struik groeit bijna overal en kent geen ziektes.

Hoe onderhoud ik de Abelia grandiflora?

De standplaats voor de Abelia grandiflora is belangrijk. Hij is namelijk gevoelig voor wind en kou. Dus een beschutte plaats in de zon tot halfschaduw is goed. Mocht je de struik willen snoeien dan doe je dit het best in het voorjaar en als je hem mooi in model wil houden, kun je de jonge scheuten aftoppen in het groeiseizoen. Lees meer bij vaste planten snoeien.

krj5f8o8eu8j_w2400.jpg

Kenmerken: