Aarereprijs (Veronica ‘Icicle’)

Waar groeit de aarereprijs Veronica spicata ‘Icicle’?

De aarereprijs Veronica spicata ‘Icicle’ heeft witte bloemen. Veronica spicata, aarereprijs, komt in het wild voor in Europa, Klein- en Centraal-Azië. In de Alpen komt hij zelfs boven de 2000 meter hoogte voor. Hij groeit op stenige bodems, in grof zand en vaak op droge, zonnige plekken in kalkarme grond. Daar kunnen ze grote groepen vormen.

Hoe hoog wordt de aarereprijs?

De Veronica spicata ‘Icicle’ planten variëren sterk in hoogte (van 15 tot 50 centimeter), afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Waneer bloeit de aarereprijs Veronica spicata ‘Icicle’?

Ze bloeien in de zomer heel rijk met dicht bezette, blauwe aren boven de spitse bladeren. Ze bloeit voornamelijk in augustus en september.

Soorten aarereprijs

Wie in de zomer in een Europees hooggebergte loopt, komt absoluut een schitterend blauw bloeiend aarereprijs Veronica spicata ‘Icicle’ tegen, maar sommige soorten groeien ook gewoon als lastig, laag onkruid in onze tuinen (gewone ereprijs: Veronica chamaedrys). Er zijn minstens 300 eenjarige en meerjarige ereprijzen die heel verschillend kunnen zijn. De meeste bloeien blauw, lila, witachtig, roze of zelfs paars. Enkele, zoals de beekpunge (Veronica beccabunga) worden al sinds mensenheugenis medicinaal gebruikt, van andere is daar niets over bekend. De namen Veronica (Romeinse godin van de overwinning) en ereprijs werden al vermeld door de beroemde Dodonaeus. Het is een plant die ‘Eer ende Prijs oft Lof verdient’. Maar dat kwam eigenlijk door het feit dat de winnaar van een middeleeuws toernooi wel met een krans van ereprijs werd geëerd. Ereprijs is altijd herkenbaar aan de twee lange meeldraden die uit de bloemen steken.

Hoe moet ik de aarereprijs verzorgen?

Zon en frisse lucht is een absoluut vereiste voor de aarereprijs Veronica spicata ‘Icicle’. De tuin moet voldoende ‘ventilatie’ hebben. De grond mag tijdelijk vrij droog zijn, goede doorlatendheid is erg belangrijk, zeker in de winter. Lees ook eens het artikel over je planten beschermen tegen vorst.

Hoe kan ik de aarereprijs bemesten?

Arme grond wordt verdragen, maar een normale organische basisbemesting in het voorjaar is uitstekend. Aarereprijs snoeien: in het voorjaar de afgestorven plantendelen verwijderen en na een vijftal jaren opnemen en scheuren.

kvp5qf48d6d4_w2400.jpg

Kenmerken: