Aalbes

Er zijn vele soorten aalbessen, lees meer over de gewone aalbes.

Welke soorten aalbessen zijn er?

Aalbes Ribes rubrum kan als haag, op stam en in kuip geplant worden. Er vallen een heleboel bessenstruiken onder Ribes. Er zijn kruisingen die hele mooie bloemen hebben, maar ook de eetbare soorten vallen onder dit geslacht. Zo is daar de aalbes, zwarte bes en kruisbes. Onder Ribes rubrum vallen niet alleen rode bessen, maar ook witte bessen. Witte aalbessen als ‘Witte parel’ en ‘Blanka’ zijn lekker zoet en hebben weinig last van vogelvraat.

Hoe eet ik aalbessen?

En wat zijn ze lekker, die aalbessen. Je kunt ze eten in vlaai, als confituur, met slagroom. Echte zomerbessen. Wanneer je een haag bezit met verschillende rassen, dan kun je een heel lange periode bessen plukken en eten.

Hoe onderhoud ik de aalbes?

Zet een aalbesstruik in de volle zon, zodat de bessen goed rijp kunnen worden. De struiken houden niet erg van kalk. Zet ze het liefst in voldoende vochthoudende grond, op een beschutte plek. Bemest ieder najaar met organische stalmest. Voor de bloei en tijdens de vruchtzetting nog een beetje kunstmest komt de struik ten goede. Snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en grootte van de bessen en de regelmatigheid van oogsten.

Wanneer snoei ik de aalbes?

In het vroege voorjaar kun je de struik snoeien. Om het struikje mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje. Na het planten worden (als het tenminste niet vriest) de scheuten teruggenomen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar worden de scheuten gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte. Zorg voor goed snoeigereedschap.

g955mr98fxn0_w2400.jpg

Kenmerken: