Houten pergola maken

Een rijk begroeide houten pergola is een prachtige aanvulling op de tuin. Naast een houten pergola kun je ook een pergola maken van steigerbuizen.

Houten pergola maken

Pergola

Met een pergola kun allerlei ruimtelijke effecten creëren en eindeloos variëren. Zo kan hij dienen als overdekte parkeerplaats of het tuinpad accentueren. Of gebruik hem als terrasoverkapping en maak van je terras een romantische buitenkamer waar je heerlijk kunt tafelen of je in alle rust kunt terugtrekken.

Benodigdheden

 • Grondboor. Bijvoorbeeld een verzinkte grondboor van Boerenbond-Welkoop.
 • Waterpas.
 • Houten hamer.
 • Rondhouten palen voor de verticale constructie. Bijvoorbeeld van Carp Garant. Houd met de lengte van de palen rekening met de hoogte van de pergola. Een hoogte van twee meter is gebruikelijk. Let er ook op dat een derde van de palen onder de grond verdwijnt.
 • Rondhouten palen die de korte zijden met elkaar verbinden. Lengte afhankelijk van de grootte van de pergola.
 • Rondhouten palen die het dak vormen en links en rechts een stuk uitsteken, lengte afhankelijk van de grootte van de pergola.
 • Boormachine.
 • Verbindingsmaterialen als draadeinden en moeren. Gebruik RVS of messing verbindingsmaterialen om roestvlekken in het hout te voorkomen. Draadeinden zijn tot een lengte van drie meter verkrijgbaar bij bouwmarkten en ijzerwarenzaken.
 • Steeksleutel.

Pergola maken

 1. Bepaal de plaats en omtrek van de pergola. Check of er geen leidingen of kabels liggen die door de grondboor en de pergolapalen geraakt kunnen worden. Bepaal waar de palen de grond in gaan en boor met een grondboor gaten in de grond. Let erop dat de boor loodrecht de grond in gaat. Zorg ervoor dat de doorsnee van de gaten kleiner is dan de doorsnee van de palen, zodat je de palen steviger in de grond kunt slaan.
 2. Zet met een stift een lijntje op de paal tot waar hij de grond in gaat. Sla de palen vervolgens loodrecht in de grond. Check dit met een waterpas. Als alle palen op hun plaats staan, leg je een lat met een waterpas over de palen om te controleren of ze allemaal even hoog zijn. Zaag ze indien nodig op lengte.
 3. Doorboor de horizontale palen daar waar ze met de verticale palen worden verbonden. Maak de palen met draadeinden aan elkaar vast. Nu kun je het dak van palen aanbrengen. Verbind ook deze palen met de draadeinden aan de verticale palen.

Met vierkantpalen

Een pergola van rondhouten palen geeft een tuin een romantische en landelijke uitstraling. Wil je liever een strakke, moderne tuin, dan kun je beter een pergola maken van vierkantpalen. Daarbij komt nog dat een pergola van vierkantpalen makkelijker te installeren is. Vierkantpalen kunnen met verzinkte metpalen (te koop bij Carp Garant en Hillhout) in de grond worden geplaatst. Dat gaat als volgt:

 1. Bepaal de plaats van de pergola en sla de metpalen in de grond op de plek waar de palen moeten komen.
 2. Zet nu de vierkantpalen vast in de metpalen.
 3. Verder kun je de pergola maken zoals hierboven is beschreven. Verbind de vierkantpalen met metalen hoekverbindingen aan elkaar.

Aankleden

Nu de houten pergola klaar is, kan je hem aankleden. Plant snelgroeiende klimplanten, die langs de palen kunnen groeien, zoals een Clematis. Zo ontstaat een groene overkapping. Lees meer bij pergola klimplanten.

Naast planten kun je langs het dak van de pergola kleine lampjes hangen. Langs de grenzen van de pergola kun je borders met hoge planten aanleggen, zoals Perovskia en Toorts (Verbascum). Deze zorgen niet alleen voor een kleurige omlijsting van de ruimte onder de pergola, ze creëren ook intimiteit zonder dat het zicht op de tuin wordt belemmerd.

nog meer: tuinieren