Passiebloem

beeld vtwonen Beeld

De passiebloem Passiflora caerulea ‘Constance Elliott’ is een sterke cultivar van Passiflora caerulea met prachtige, ivoorwitte bloemen.

Lees verder onder de advertentie

Is de passiebloem winterhard?

De Passiflora caerulea met zijn schitterende blauwachtige bloemen komt oorspronkelijk uit centraal en west Zuid-Amerika. Hij wordt in ons land gewone of blauwe (caerulea betekent blauw) passiebloem genoemd. Het is de meest aangeplante soort omdat deze het meest winterhard is, maar hij kan tot de grond invriezen tijdens strenge winters. De kans dat ook de wortels invriezen is klein, behalve bij planten in potten.

Wanneer bloeit de passiebloem?

De gewone passiebloem bloeit overvloedig en lang van juni tot november. De bloemen worden in warme zomers vaak gevolgd door eivormige vruchten die later oranje kleuren. Die zijn eetbaar, maar erg droog. In een zachte herfst kan het blad tot ver in december aanblijven.

Hoe komt de passiebloem aan haar naam?

Niet de liefde, maar religie bezorgde de Passiflora of passiebloem haar naam. Dit dankt de plant aan de symbolen voor het lijden van Jezus die de naamgever, een katholieke missionaris, in de bijzonder gevormde bloemen zag. De drie stempels op de stijlen staan dan voor de drie spijkers waarmee Jezus werd gekruisigd, de vijf meeldraden zijn de vijf wonden en de blauwe cirkel de doornenkroon.

Lees verder onder de advertentie

Welke soorten passiebloemen zijn er?

Tot de passiebloem behoren meer dan 500 soorten die vooral uit tropische en subtropische gebieden in Zuid-Amerika stammen. Er komen ook enkele soorten voor in Azië en Australië en één op Madagaskar. Het zijn voornamelijk wintergroene klimheesters of klimmende vaste planten die heel verschillende vormen kunnen hebben. Ze bloeien allemaal in de zomer. Sommige (tropische) soorten worden gekweekt voor de vruchten (onder andere Passiflora edulis voor de maracujavruchten).

Waar kan ik een passiebloem planten?

Slechts enkele soorten zijn in ons klimaat voldoende hard, maar ook dan kunnen ze tot de grond invriezen. In het voorjaar lopen de voor hier geschikte planten dan weer uit. Ze houden van zon en voedzame, doorlatende grond. Ze groeien ook prima in potten met kuipplantengrond.

Wanneer kan ik de passiebloem snoeien?

Hoe en wanneer moet je de passiebloem snoeien? In het voorjaar kun je de ingevroren of te sterk uitgegroeide stengelmassa’s terugsnoeien.

Lees verder onder de advertentie

Verzorging van de passiebloem

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting en mest tijdens de groei nogmaals. Ze hebben allemaal een klimsteun nodig waaraan ze zich met hun hechtranken vast kunnen houden. Je kunt hem ook stekken.

Waar kan ik een passiebloem kopen?

Wil je de passiebloem kopen? Klik dan hierboven op bestellen. Je kunt hem zo online kopen en hij wordt gewoon bij je thuisbezorgd.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Passiflora 'Constance Elliott'

Cult

'Constance Elliott'

Familie

gewone passiebloem

Latijnse familie

caerulea

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar snoeien.

Bemesting

In het voorjaar en tijdens de groei voeding geven.

Winterhard

matig

Bodem

voedzame, goeddoorlatende grond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Maximaal

500

Beschrijving

tot 5 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

ivoorwit

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

November