Pas op, prikgevaar: een cactus (veilig) verpotten
Bijna iedere plantenliefhebber heeft er minimaal één in huis: een cactus. Ze groeien niet snel en hebben weinig aandacht nodig, maar soms moet de cactus nu eenmaal van een nieuwe pot worden voorzien. Een cactus verpotten is een grotere opgave dan het verpotten van normale planten. Dat komt natuurlijk door de kenmerkende stekels. Pas op dat je niet geprikt wordt! Een cactus veilig verpotten doe je zo.
Wanneer verpot je een cactus?
Eigenlijk kun je het hele jaar door planten verpotten, maar de beste periode is het groeiseizoen. Die loopt van ongeveer maart tot oktober. Door de aanwezigheid van bijvoorbeeld meer zonlicht hebben de planten veel meer energie voor het wortelherstel.
Als de cactus te groot wordt voor de pot, is het overduidelijk tijd voor een nieuwe. Anders hebben de wortels niet genoeg ruimte om verder te groeien. Ook als de cactus niet te groot lijkt voor de pot, moet je altijd even het wortelstelsel checken. Als de pot volledig is doorgeworteld, is het ook tijd voor een nieuwe verblijfplaats.
LEES OOK
Wanneer is het tijd om planten te verpotten?
Waar moet je op letten bij het verpotten van een cactus?
De nieuwe pot voor de cactus moet minimaal zo’n 3 centimeter groter zijn dan zijn voorganger. Een veel grotere pot is niet per se nodig en ook niet aan te raden. Bij te veel ruimte concentreert de cactus zich namelijk vooral op het laten groeien van nieuwe wortels in plaats van de bloei. Daarnaast is er dan ook te veel warmteverlies om optimaal te groeien.
Een donkerkleurige pot is ideaal voor een cactus, omdat deze meer warmte aantrekken als ze in de zon zijn geplaatst. De optimale omstandigheden voor een cactus om te groeien!
Om de cactus makkelijker te kunnen verpotten, is het handig als de grond goed uitgedroogd is. Geef de cactus op voorhand daarom een paar weken geen water meer. Kan-ie best hebben.
LEES OOK
Als je niet genoeg ruimte (meer) hebt: kleine kamerplanten die klein blijven
Een cactus verpotten doe je zo
- Voordat je de cactus direct in de nieuwe pot plaatst, vereist de pot ook wat aandacht. Plaats onderin een paar kiezels of potscherven tegen wateroverlast en wortelrot. Je moet cactussen namelijk zoveel mogelijk weghouden van te natte grond.
- Dan de potgrond voor de cactus. Het is beter om speciale cactuspotgrond te gebruiken, dan simpele potgrond. Cactussen houden namelijk van droge grond die voor een deel uit zand bestaat.
- Nu is het tijd om de cactus uit de oude pot te halen. Draag altijd dikke tuinhandschoenen: de stekels komen gegarandeerd door de simpele variant heen. en je kunt tenslotte niet voorzichtig genoeg zijn. Probeer de potgrond op voorhand zo los mogelijk te krijgen, om de cactus makkelijk te kunnen verwijderen. Doe dit met je handen of gebruik een spatel, tang of een lepel. Kijk uit dat er geen wortels beschadigen. Gebruik daarom ook geen scherpe voorwerpen.
- Haal de cactus nu met behulp van een lap stof (zoals een handdoek), krantenpapier of een tang uit zijn pot. Oefen nooit te veel druk uit op de cactus, want deze kunnen best kwetsbaar zijn. Met twee personen gaat het een stuk makkelijker: de een kan de pot dan iets ondersteboven houden, als deze niet te zwaar is natuurlijk!
- Heb je een heel grote cactus? Gebruik dan een dikke deken om de cactus uit de pot te halen. Vergeet na het verpotten niet om de deken te checken op losgelaten stekels.
- Check de wortels van de cactus voordat je deze in de nieuwe pot zet. Verwijder eventueel potgrond en oude, rotte wortels. Als de wortels erg compact op elkaar zitten, kun je deze voorzichtig losser wrikken om de groei te stimuleren.
- Zet de cactus nu mooi in het midden van de nieuwe pot, zodat deze genoeg ruimte heeft om verder te groeien.
- Vul de overige ruimte op met de cactuspotgrond en geef als finishing touch een goede hoeveelheid water, zodat de potgrond mooi samenvloeit en de cactus op energie kan komen. Check even of de potgrond die je gebruikt al plantenvoeding bevat. Anders is een extra scheutje cactusplantenvoeding altijd goed!