Originele (en juiste) manieren om vogels te voeren in de tuin

Nu het buiten steeds kouder wordt, trekken we ons misschien terug met een fijne plaid op de bank. Het liefst in combinatie met een warme drank en een lekkere snack. Vogels daarentegen moeten het doen met hun veren en een zoektocht naar eten. Om het in koude seizoenen een stuk makkelijker voor ze te maken, kan je de vogels bijvoederen. Dit zijn originele manieren om vogels te voeren in de tuin.

vogelhuisje ophangen tuin

De juiste manier van vogels voeren

Dat de dagen steeds korter worden, speelt een grote rol in het leven van vogels. Zij hebben dan veel minder tijd om eten te verzamelen. Tijd om ze een handje te helpen dus, door ze bij te voeren. Het is dan wel belangrijk dat je niet de hele tuin volhangt met vogelvoeders. Om de winter door te komen, kun je vogels het beste vetrijke producten voorschotelen zoals vetbollen of vogelpindakaas. 

Verschillende soorten vogels eten op verschillende manieren. Zo heb je vogels die hun voedsel laag aan de grond zoeken en vogels die meer de hoogte in gaan. Ook hebben ze verschillende dieetvoorkeuren, maar met zaden, vetbollen, pinda’s, rozijnen, vogelpindakaas, havermout, broodkruimels en appels kom je meestal een heel eind. Vermijd in elk geval vloeibare olie, margarine en heel zoute producten. Gebruik liever een plantaardige vetsoort of shortening, zoals deze van Crisco of Ossewit. Shortening is een verzamelnaam voor alle vetsoorten die bij kamertemperatuur een vaste vorm hebben. 

LEES OOK
Ultiem relaxen: dit zijn de tuintrends van 2022

In de hoogte

We zeiden het al: sommige vogels zoeken hun eten vrij hoog. In boomtakken bijvoorbeeld. In zo’n geval kan je natuurlijk vetbollen ophangen, maar je kan ook makkelijk zelf vogelvoeders maken. Daar zijn wc-rollen en eierdozen heel geschikt voor. 

Rol bijvoorbeeld een wc-rol door vloeibaar plantaardig vet. Als het vet nog niet volledig is uitgehard, rol de wc-rol dan door een mix van zaden. Zodra het vet compleet is uitgehard, kun je de wc-rol in een boom hangen met een touwtje of simpelweg door ‘m aan een tak te rijgen. Door het uitgeharde vet wordt de wc-rol automatisch watervast. Je hoeft dus niet bang te zijn dat deze wegspoelt met een regenbui. 

Ga je liever aan de slag met een eierdoos? Verhit plantaardig vet in een steelpannetje en voeg hier dan noten, zaden en eventueel rozijnen en havermout aan toe. Knip het deksel van een eierdoos eraf en giet het mengsel op de plek waar normaliter de eieren zitten. Met een paar gaatjes en touwtjes kan je de eierdoos nu makkelijk in een boom of aan een tak hangen.

LEES OOK
Vogels in de tuin

Laagblijvers

Naast de vogels die het voer hoog zoeken, heb je ook de laagblijvers. Deze vogels zoeken hun eten graag laag bij de grond, op een beschutte plek. Zorg dat het voer bijvoorbeeld naast een schutting ligt, of onder een boom. Nu kan je simpelweg wat voer op de grond strooien, maar je kunt ook lage vogelvoeders inzetten om de vogels te voeren.

Maak bijvoorbeeld een vogeltaart of -pizza. Gebruik shortening of Ossewit en verhit het in een steelpannetje met een mengsel van noten en zaden. Gooi een klein laagje in een taartbodem en gebruik als topping weer wat extra zaden, noten en bijvoorbeeld havermout. Laat het plantaardige vet weer uitharden en haal de vogeltaart uit de bodem. Plaats deze laag aan de grond, of boor er een gat in en bevestig de taart met behulp van een touw aan een tak of schutting. 

Of, ook een optie: verhit plantaardig vet in een steelpannetje en voeg hier noten, zaden en bijvoorbeeld havermout aan toe. Roer de boel goed door elkaar en giet deze in vloeibare vorm in een terracotta schotel zoals deze. Laat de vogelmix goed uitharden et voilá: een eigen vogelvoeder. Plaats de terracotta schotels op een tuintafel of onder een boom. Ook leuk om een terracotta pot om te keren en de schotel hierop te plaatsen. Zo krijgen de vogels te eten van een feestelijke etagère. 

Feestelijke slingers

Echt feestelijk maak je het voor vogels én voor jezelf met behulp van slingers. Super leuk en makkelijk om zelf te maken. Neem bijvoorbeeld een stuk touw en rijg hier wat pinda’s en stukken appel aan. Met een naald aan het uiteinde van het touw kan je makkelijk door het eten prikken. Door plantaardig vet vloeibaar te maken en te mixen met noten en zaden, kan je ook leuke vormpjes maken voor aan de slinger. Gebruik bijvoorbeeld koekvormpjes of maak zelf een figuurtje. Met de naald rijg je deze ook weer aan een stuk touw.

Hang de slinger vervolgens in een boom. Van tak tot tak of parallel aan de stam. Je kunt de slinger ook over de schutting draperen of voor het raam hangen. De opties zijn eindeloos, zolang je ‘m maar in het zicht hangt. Op die manier kan jij er ook het meest van genieten! 

LEES OOK
Vogelhuisje maken

Aan de stam

Vogels voeren in de tuin kan ook aan de stam van een boom. Neem een stuk hout en doop deze met één zijde in vloeibaar plantaardig vet. Voordat het vet volledig is uitgehard, druk je er wat zaden, noten en bessen in. Laat het vet nu uitharden zodat er een zijde ontstaat met vogelvoer. Bevestig het stuk hout nu met behulp van touw aan de stam van de boom. Je zou het stuk hout ook met een spijker in de stam kunnen slaan. Meestal kan dat geen kwaad, zolang je maar niet de hele boomstam vol slaat met spijkers.

Ook leuk: het vogelvoer op laten gaan in de stam van de boom. Smeer bijvoorbeeld gaatjes en gleuven dicht met vogelpindakaas. 

LEES OOK
Zelf aan de slag met een wormenhotel

nog meer: tuinieren