Nu planten, straks plezier: deze dingen kun je in februari in de tuin doen

beeld vtwonen Beeld vtwonen 07-2021, fotografie Muk van Lil
Beeld vtwonen 07-2021, fotografie Muk van Lil

Terwijl de winter nog hoogtij viert, is het met de start van februari al wel zaak om na te denken over de zomer. Ideaal dus, als je niet kan wachten tot het zover is. Want er is een aantal dingen dat je nú al in de tuin kunt doen, zodat je deze zomer naar hartenlust kunt genieten van een prachtige tuin vol kleurrijke bloemen.

Lees verder onder de advertentie

Voorzichtige lente in de tuin in februari

Je merkt het vaak al halverwege februari: de dagen worden langzamerhand langer, ineens is het ’s avonds nog íets langer licht. En met een beetje mazzel liggen de temperaturen in februari alweer een stukje hoger. In de tuin beginnen de eerste bloemen ook zichtbaar te worden, zoals de toverhazelaars, sneeuwklokjes, winterheide, winterakonieten en bijvoorbeeld de camelia.

Snoeien in februari

Om een lente en zomer vol bloemenpracht te ervaren in de tuin, kun je in februari al het een en ander doen. Wanneer je een winterbloeiende struikheide in de tuin hebt staan, mag deze gesnoeid worden. Snoei hiervoor de uitgebloeide stelen tot aan de onderkant af, want zo bevorder je een goede vertakking. Hetzelfde geldt voor de winterbloeiende jasmijn in de tuin, ook deze mag flink gesnoeid worden. Vergeet niet na het snoeien bij de betreffende planten de grond goed te bemesten, om de groei weer te stimuleren.

LEES OOK
4 snelle stylingtips voor de tuin

Lees verder onder de advertentie

Welke planten moet je beschermen?

Heb je mooie hortensia’s in de tuin staan? Dan is het belangrijk om het weerbericht goed in de gaten te houden. In februari zitten de vele knoppen van de plant er al aan, en wanneer er nachtvorst ontstaat kunnen deze bevriezen en doodgaan. Gaat het vriezen of is er nachtvorst voorspeld? Bescherm ze dan tegen de kou door ze af te dekken, met daarvoor bestemd vliesdoek. Zo ben je verzekerd van prachtig bloeiende hortensia’s in de zomermaanden.

beeld vtwonen Beeld

Deze maand is perfect voor het opbinden op geleiden van klimplanten, zoals bijvoorbeeld klimop, de weelderige Blauweregen en Kamperfoelie.

Lees verder onder de advertentie

Klimplanten

Wanneer je een nieuwe look aan je tuin wilt geven met klimplanten, om zo een saaie muur of schutting op te leuken, is nu het moment om hiermee te starten. De maand februari is namelijk de ideale periode voor het opbinden op geleiden van klimplanten, zoals bijvoorbeeld klimop, de weelderige Blauweregen en zwoele Kamperfoelie. Natuurlijk staan mooie plantenbakken ook leuk aan een schutting. Hier shop je de mooiste plantenpotten voor buiten!

LEES OOK
Dit is hoe en wanneer je eenjarigen het best kunt zaaien

Zaaien in februari

Om in de zomer te genieten van de vrolijkste bloemen in de tuin, kun je de volgende bollen in februari planten:

Lees verder onder de advertentie
  • Zinnia. Een kleurrijke opvallende bloem die in bijna iedere kleur van de regenboog wel te vinden is. Deze plant is er in het klein én in het groot, maar vooral bij de grote variant kun je echt optimaal genieten van de kleurrijke bloemen. Deze plant kan dan wel tot 60-80 centimeter hoog worden. Zaai de bollen in februari binnen in een pot voor voor je ze in de grond zet, om verzekerd te zijn van pracht in de zomer.
  • Rudbeckia (zonnehoed). Een knalgele eenjaarsbloeier die zelfs de saaiste tuin in een handomdraai opvrolijkt. De gele bloemen bloeien een lange periode, van juli tot oktober en kunnen vrij hoog worden. Gemiddeld schieten ze de lucht in tot wel 60 centimeter. Ook deze plant vereist voldoende aandacht en moet in februari al binnen gezaaid worden in een pot.
  • Cosmos (cosmea). Deze planten zijn bijzonder om te zien, ze krijgen namelijk enkele en dubbele oranje en gele bloemen die je tuin direct een unieke uitstraling geven. Ze zijn sterker dan de eerder genoemde bloemen, worden tot 75 centimeter hoog en kunnen dus gewoon al in de tuin geplant worden. Zet ze wel op een zonnige plek, zodat ze goed kunnen bloeien.
  • Malva (kaasjeskruid). Deze plant heeft iets meer aandacht nodig, maar dat is het zeker waard. Ze zien er namelijk bijzonder uit: met opvallende lichtroze bloemen met een magentakleurige hart op lange stelen van haast een meter. Plant eerst een zaadje per potje, verpot ze daarna naar potjes met een diameter van 9 centimeter en plant ze tot slot uit in de border. Ze bloeien van juni tot september.