Dit is wanneer je eenjarigen het best kunt zaaien

beeld vtwonen Beeld

Voor liefhebbers van zomerbloeiers breekt het nieuwe tuinseizoen bijna aan, want in het voorjaar kun je starten met het zaaien van bijna alle eenjarigen. Je leest het goed: bíjna alle eenjarige planten, want met sommige soorten kun je beter nog even wachten. Weten wanneer je kunt beginnen met het (voor)zaaien van jouw favoriete eenjarige planten? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eenjarigen?

De naam zegt het al: van deze perkplanten geniet je een seizoen en daarna is het gedaan met de pret. Maar dat bloeiseizoen duurt bij eenjarigen wel extra lang en de zonaanbidders geven bovendien behoorlijk wat kleur aan de border, bak of bloempot. Daarom is het elk jaar weer een feestje om de zaailingen uit te zien groeien tot de mooiste en vrolijkste planten van de tuin.

Eenjarigen zijn minder sterk dan vaste planten en hebben daarom wel wat extra aandacht nodig. Let in het begin van het tuinseizoen op vorst: zijn er toch nog wat koude nachten op komst, dek de eenjarige planten dan af met vliesdoek. Zorg verder voor goede potgrond, geef regelmatig wat extra voeding in de vorm van mest of tabletten en uiteraard voldoende water. Staan de eenjarigen in een pot, dan is het belangrijk dat overtollig water kan weglopen, anders verdrinken ze na een flinke regenbui. Haal de uitgebloeide bloemen regelmatig weg, je zult daarna weer worden verrast met een nieuwe bloeironde.

Wanneer kun je eenjarige planten zaaien?

Eenjarigen hebben van een levenscyclus van een jaar – van ontkiemen tot groeien, bloeien en zaad maken. Na deze periode gaan ze vanzelf dood, maar met een beetje geluk zorgt het achtergebleven zaad voor een nieuwe plant in het voorjaar. Met het zaaien van eenjarigen kun je al vroeg in het jaar beginnen in huis, maar wanneer je nog even wacht kan dit ook direct buiten in de volle grond.

Lees verder onder de advertentie

Binnen voorzaaien

Wanneer je niet meer kunt wachten en alvast een voorsprong wilt inbouwen, dan kun je eenjarigen alvast voorzaaien in februari of maart. Zo zijn de plantjes al wat groter en sterker als ze in mei naar buiten gaan. Je hebt ze namelijk een betere start gegeven door te zaaien in potgrond of stekgrond met voeding. Dit voorzaaien kan in een kweekkastje, maar de vensterbank is ook een prima plek om de zaadjes te laten ontkiemen.

Eenjarigen die geschikt zijn om alvast binnen te zaaien zijn bijvoorbeeld:

  • Zinnia
  • Cosmea
  • Vlijtig liesje
  • Zomeraster
  • Leeuwenbek
Lees verder onder de advertentie

Buiten zaaien in volle grond

Wanneer je de zaden meteen buiten wilt zaaien, dan wordt dit ook wel direct zaaien genoemd. Wanneer de eenjarigen daarvoor klaar zijn, kan nog weleens verschillen, maar meestal is dit de periode tussen eind april en half mei. In deze video zie je hoe zaaien in de volle grond werkt.

Twijfel je of de zomerbloeier beter eerst binnen kan worden voorgezaaid of meteen naar buiten kan, lees dan altijd even de aanwijzingen op de verpakking. Heb je zaden uit Engeland gekocht, dan zie daar vaak de afkortingen HA of HHA staan. HA betekent Hardy Annual, dit zijn planten die goed tegen de kou kunnen en meteen buiten kunnen worden gezaaid. HHA is een afkorting van Half Hardy Annual en dit zijn de planten die minder goed bestand zijn tegen kou en vorst. Met deze eenjarigen start je beter binnen.

Bron: beeld: Unsplash

Lees verder onder de advertentie