Nog niet te laat: deze groenten groeien in het najaar

Trapje, stellingkast, fles in mand, rugzak, oude hark, groene vaas, glazen vaas, spuitflessen (Burbri Antiek). Kapstok, houten mand, oude lantaarn, kleine groene vaasjes, terracotta potten met bruin glazuur, witte bloempotten, grijze bloempot, grijze stenen vaas met ronde hals (De Weldaad). Rieten tas met leren details (Sukha Amsterdam). Jas, opgevouwen stof met blauwe streep (Six and Sons). Nieuw tuingereedschap, groene gieter (De Wiltfang). Handveger, veegblik (Loods 5). Groene lantaarn vanaf (Dille & Kamille). Terracotta bloempotten, oogstmand (Fleurmonde). Gereedschapskist (Brût Amsterdam). Beeld

Veel mensen hebben het idee dat groenten beginnen te groeien in het voorjaar. Dat klopt deels wel, planten hebben namelijk zonlicht en warmte nodig. Maar dit geldt niet voor alle planten. Er zijn namelijk groenten die het prima doen als het weer kouder wordt buiten. Met een eigen moestuin hoef je je in het najaar geen zorgen te maken over de teelt, als je deze groenten plant. 

Lees verder onder de advertentie

Spinazie

Als je snel van je eigen geteelde groenten wilt genieten dan is spinazie de ideale kandidaat. Van deze snelgroeiende groente kun je ook in het najaar nog een aardige buit oogsten.

Radijsjes

Ook fijne groenten om te planten in het najaar: radijsjes. Ook deze groeien snel, dus houdt ze in de gaten. Bij radijsjes geldt namelijk: hoe groter ze worden, hoe meer smaak ze verliezen. Oogst ze dus op tijd!

Rabarber

Als je rabarber zaait, doe je dat in het voorjaar. Helaas betekent dat bij deze groente niet dat je er snel van kunt genieten. Er gaat heel wat tijd overheen wil je de stengels kunnen oogsten en eten. Maar zodra de rabarberplant is gegroeid, doet-ie het zelfs met vorst. Handiger is dus om meteen een rabarberplant te kopen, wil je er sneller van kunnen eten.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Deze bloemen geven de tuin een kleurboost in de herfst

Winterpeen

De naam verklapt al in welke periode je deze groente oogst, namelijk wanneer het koud is buiten. De winterpeen zaai je in het voorjaar en kun je in oktober en november oogsten.

Winterui

Voor winteruien geldt hetzelfde. Al kun je deze groente zelfs tot midden november nog planten. Zolang het nog maar niet gevroren heeft. De pootbare winteruien zijn meestal rond eind september te koop.

Lees verder onder de advertentie

Spruiten

Je houdt er wel of niet van: spruiten. Als je een liefhebber bent kun je je eigen spruiten ook in het najaar telen. Let er wel op welke soort je koopt. Niet elke soort is geschikt om in het najaar te planten.

Bieten

Een groente waar je alle kanten mee op kunt: bietjes. Of het nou voor een warme maaltijd of een heerlijke salade is. Deze knollen groeien het hele jaar door onder de grond.

LEES OOK
Vivian en Mark: ‘zaden verzamelen en bewaren doen we begin september’

Lees verder onder de advertentie

Boerenkool

Een klassieker voor de Hollandse stamppot: boerenkool. Sowieso een fijne groente om in een moestuin te planten, want boerenkool groeit het hele jaar door.

Rucola

Rucola doet het beter in het voorjaar, maar ook in het najaar kun je er plezier van hebben. Zo kun je bijna het hele jaar rond genieten van verse rucola.

Kruiden

Verse kruiden zijn onmisbaar voor keukenprinsen- en prinsessen. Het is dan ook goed nieuws dat sommige kruiden het hele jaar door groeien. Als de winters niet te streng zijn tenminste. Denk aan rozemarijn, tijm, munt en laurier.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Altijd op smaak: neem een kruidentuin in de keuken

Voor de moestuin…

Bron: beeld: vtwonen 07-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul

Lees verder onder de advertentie