Pompoen kweken

Pompoenplanten zijn makkelijke planten. Om straks te kunnen oogsten, zaai je in april of mei.

pompoen kweken

Voorzaaien

Voorzaaien doe je in april of mei, binnen of in een muurkas. Stop de zaden ongeveer één duim diep in grond. Als de eerste echte bladeren verschijnen, kunnen ze overgeplant worden.

Pompoen kweken

Vanaf half mei kun je ook in de volle grond zaaien, vanaf circa 15 graden. De jonge plantjes zijn nog wat kwetsbaar voor bijvoorbeeld slakkenvraat.  Zodra ze vijf echte blaadjes of meer hebben worden de planten stugger en niet meer aantrekkelijk voor slakken. Pompoen (Cucurbita) houdt van warme voeten. Als de grond voldoende opgewarmd is, zie je de plant elke dag  groeien.

Geef ze de ruimte

Pompoenen vragen veel ruimte, reken op zeker 1,5 a 2 vierkante meter per plant. Pompoen kweken doe je het best in een warme, humusrijke, vochtige maar goed afwaterende losse bodem. Langs de rand van de composthoop bijvoorbeeld is een prima plek voor een pompoen. Met zijn grote blad begroeit de pompoenplant de composthoop snel. Geef ze in het begin voldoende water.

Weinig ruimte

Heb je minder ruimte, maar wil je wel pompoenen oogsten, leid ze dan over een rek. Zorg voor een stevige constructie, er hangen straks kilo’s pompoenen aan. Ranken wortelen vaak door op de grond. Om te zorgen dat ze niet  je hele tuin overnemen, knip je ze terug voorbij het punt waar ze wortel schieten. Ze maken dan zijscheuten en blijven doorbloeien. Op deze manier kun je ook op een kleiner oppervlak kweken.

Op onze website kun je nog evel meer lezen over pompoenen. Zo zijn er lekkere recepten en mooie zelfmakers voor bijvoorbeeld Halloween. Lees bijvoorbeeld meer over de veelzijdigheid van pompoenen of zoek eens op de tag pompoen.

Bij een tuincentrum zijn vaak jonge pompoenplanten te koop of koop zaden bij bijvoorbeeld Zadenier. Courgette en pattisson kweek je op dezelfde manier.

nog meer: tuinieren