Moestuin zonder zorgen
Als je op een ruime vierkante meter je eigen bietjes, koriander en palmkool kon telen, met maar vijf minuten onderhoud per dag. Zou jij het dan doen? Ik wel. En dus verdiep ik me in Jelles Makkelijke Moestuin.
Kan niet mislukken
Al sinds het begin van mijn redacteurenbestaan ken ik Jelle. Ofja, kennen, ik wist van zijn blog, bezocht hem regelmatig en had zomaar het idee dat ik door de jaren heen een hechte band met hem had opgebouwd. De Groningse Jelle was 14 toen hij ontdekte hoe slim het is om je eigen groenten in bakken op te kweken. Ik heb wel eens getwijfeld aan de geloofwaardigheid; welke puber houdt zich nu bezig met moestuinieren? Nou, echt, Jelle dus. Onlangs mocht ik hem interviewen en zijn karakter maakt het allemaal aannemelijk. Hij kan vlot babbelen, is fris, opgewekt, vooruitdenkend en enthousiast. Vooral dat laatste werkt erg aanstekelijk. Jelle is zo overtuigd van zijn methode, dat je meteen zelf aan de slag wilt. Een moestuin die niet kan mislukken, wat houdt me nog tegen?
Eén bak, zestien soorten
Het voordeel van kweken in bakken is dat het super overzichtelijk is. Een bak van 120 x 120 cm is verdeeld in zestien vakken waardoor je evenveel verschillende groenten- en kruidensoorten kwijt kunt. Zo oogst je geen bergen van hetzelfde, maar pluk je elke dag een paar blaadjes sla, een worteltje hier en een plukje kruiden daar. Omdat alle groenten door elkaar groeien, is de kans op ziektes en plagen minder groot dan bij eenzijdige teelt. Een opkomend onkruidje pluk je supersnel weg. Water geven gaat heel efficiënt en gerichter dan in de volle grond. Geen plek? No worries, er zijn zelfs bakken van 60 x 90 cm die op een balkon kunnen staan.
Hoog rendement
De vierkante meter moestuin bestaat natuurlijk al langer dan Jelle zelf. Helemaal zelf bedacht is de methode dus niet, maar daar maakt hij geen geheim van. Jelle raakte geïnspireerd door het boek Square Foot Gardening van Mel Bartholomew. Door de jaren heen heeft hij het meer eigen gemaakt en inmiddels heeft hij een hele eigen lijn met bakken, zaden en grondsoorten. De zadenlijn bestaat alleen uit groentesoorten die veel rendement opleveren. De MM-mix die in de bakken gaat, bestaat uit een derde vermiculiet, een derde tuinturf en een derde compost. Een mix waarop de planten groeien als kool (palmkool!) en die wel tien jaar meegaat. Het enige wat je hoeft te doen, is aanvullen met compost.
Ook voor minder groene vingers
Ondertussen ben ik bezig met het maken van een ontwerp voor mijn nieuwe tuin. En daarvoor heb ik op een zonnige plek ruimte opengelaten voor twee Makkelijke Moestuin bakken. Hoe geweldig is het om straks samen met mijn kindjes elke dag even te kunnen kijken of de aardbeien al rijp zijn, de tomaatjes al kleuren en de peultjes plukrijp zijn? Als ik nog twijfel, zegt Jelle, moet ik de gratis app installeren. Die begeleidt je door het hele proces heen, zodat zelfs de minder-groene vingerigen dit moeten kunnen. Wordt vervolgd!
Kristel blogt over tuinieren
Ontspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.
Foto’s: Makkelijke Moestuin