Nieuw tuinseizoen inluiden
Vivian: 'September is voorbijgevlogen. Dit is altijd een drukke maand voor ons: verjaardagen, school die weer start en heel veel oogst verwerken. Nu is het oktober en nog steeds zijn we druk met het verwerken van de appels, (kwee)peren en tomaten. Vorige week hebben we samen met vrienden zo'n honderd potjes appeltaartvulling gemaakt, heerlijk!'
Tomaten, komkommers en pompoenen oogsten
'In de moestuin merk je nu echt wel dat het kouder wordt. Zelfs de kas toont tekenen van nachtkou. Her en der krijgen de tomatenplanten wat donkere plekken. Omdat ik de tomatenplanten zo lang mogelijk in de kas wil houden, hebben we al het blad weggeknipt. Er zijn nog behoorlijk wat tomaten die rood moeten worden, dus zolang dit goed gaat, ben ik hoopvol. Verder groeien de inmaakkomkommers maar door, het houdt niet op! Iedere dag snoei ik weer wat meer weg uit de kas. Met name omdat het anders straks in één keer zoveel is om weg te halen. De pompoenplanten die ondertussen een groot deel van de moestuin hadden overgenomen, ben ik weg aan het knippen. Er zit meeldauw in, dus dit kan niet op de composthoop.'
‘Heb je veel andijvie staan? Eet deze op voordat de eerste nachtvorst eraan komt, anders heb je hoopjes snot’
Vivian Hoebe Tuinexpert
Moestuin(bakken) winterklaar maken
'Verder heb ik dit moestuinjaar een onderscheid gemaakt tussen de winterbakken en de zomer- en voorjaarsbakken. De bakken die ik afgelopen voorjaar en zomer intensief heb gebruikt ga ik zo goed als helemaal leeghalen, zodat er een mooie compostlaag op kan zodra ze leeg zijn. Het leeghalen is veel werk, dus ook dit doe ik in etappes. De winterbakken laat ik met rust, hier groeit nog van alles. Denk aan bieten, bloemkool, boerenkool, herfstraap, winterradijs, andijvie en spinazie. Al deze groente doen het goed in de herfst. Heb je veel andijvie staan? Eet deze wel op voordat de eerste nachtvorst eraan komt, anders heb je hoopjes snot. Echt waar.'
Verdiepen in overwinteringsteelt
'Heb je een kas? Dan kun je nog even doorgaan met moestuinieren. Vooral de blaadjes sla en spinazie doen het lang goed. Ook kun je ervoor kiezen om de snijbiet uit te steken en in de kas neer te zetten. Hier kun je dan nog lang van oogsten, al blijft hij het buiten ook wel flink doen tot aan de vorst. Ook kun je je verdiepen in weeuwenteelt. Dit is een soort overwinteringsteelt zodat je in het vroege voorjaar eerder kunt oogsten. In het najaar worden de gewassen gezaaid. De plantjes overwinteren op een beschutte plaats. In het voorjaar groeien ze snel uit en vormen zo de eerste eetbare groente van de 'koude grond'. Het wordt vooral gedaan met bloemkool, maar ook met selderij en sla. Je kunt dit in de kas doen, maar dus ook gewoon in de moestuin.'
Over Vivian & Mark
Vivian en Mark wonen samen met hun twee dochters in Oude Niedorp.
Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden. Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en ze op jonge leeftijd haar eerste kruidentuin maakte. Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies. Vind je hun blogs interessant? Schrijf je in voor de vtwonen cursus Droomtuin, waarin het duo in tien modules uitlegt hoe je zelf de tuin van je dromen ontwerpt en aanlegt.
Vivian en Mark delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin en nog veel meer. Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp.