Meer schaduw in de tuin? Ontdek deze simpele tips

beeld vtwonen Beeld

In België genieten we van elke zonnestraal, het liefst van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Wel is het belangrijk om je het hele jaar goed te beschermen tegen UV-straling. Een fijne schaduwplek in de tuin is daarom onmisbaar en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om te creëren. Ontdek deze simpele tips voor meer schaduw in je tuin.

Lees verder onder de advertentie

Parasol

De makkelijste manier voor schaduw in de tuin is de parasol uitklappen. De bohemian parasols met vrolijke dessins en kwastjes (zoals deze) zijn weer helemaal terug. Je prikt ’m zo in het gras, of zet hem in een parasolvoet op de plek waar je meer schaduw wilt. Houd er wel rekening mee dat een kleine stokparasol meerdere keren per dag verplaatst moet worden voor optimale schaduw.

Hoge planten en bomen

Met hoge planten en bomen zorg je op een natuurlijke wijze voor schaduw in de tuin. Deze staan in de zomer in volle bloei en zorgen bijna de hele dag door voor schaduw. Een kleine tot middelgrote boom is vaak al voldoende, denk bijvoorbeeld aan bloesembomen, fruitbomen, een bolesdoorn of een berkenboom. Geen plek voor een boom? Denk dan aan hoge planten als bamboe, een palm of een bananenplant. In deze video zie je hoe je bamboe kunt planten.

LEES OOK
Zo creëer je meer privacy in de tuin

Lees verder onder de advertentie

Zonnezeil

Schaduw is super makkelijk te creëren met een groot schaduwdoek. Omdat het doek in veel maten te krijgen is, is-ie niet alleen handig voor in de tuin, maar ook voor op het balkon. Je bevestigt het met touwen of stevig ijzerdraad op drie punten aan de muur, schutting of balkonrailing. Zo zorg je niet alleen voor schaduw, de warmte blijft in de avond langer onder het doek hangen en het geeft de buitenruimte een cosy look. Zelf maken? Dat kan! Bekijk de benodigdheden en uitleg voor een schaduwdoek van legerdoek.

Doeken

De tuin een mediterraans tintje geven? Span meerdere doeken in rijke kleuren en dessins over lijnen en maak ze aan elke hoek vast. Hoeveel doeken je naast elkaar hangt, ligt aan hoe groot de tuin, het terras of het balkom is. Dat ze een beetje los hangen maakt niet uit. Het wapperen van de doeken bij een lichte bries maakt het een extra zomers tafereel om naar te kijken. Vooral wanneer er af en toe een zonnestraal tussendoor glipt.

Pergola

Toegegeven; een pergola staat er niet binnen een paar minuten, maar als je een beetje handig bent is zo’n overkapping wel een heel fijne schaduwplek. Je maakt ’m zelf met dit DIY-plan voor een pergola of koop een kant-en-klare pergola. Door de pergola met klimplanten te laten begroeien wordt het geen opvallend bouwwerk in de tuin, maar een supersfeervolle en romantische plek om onder te chillen of lekker lang onder te lunchen. Dit zijn de bekendste en mooiste klimplanten.

Lees verder onder de advertentie

Shop voor meer schaduw…