Lekker buiten zitten: alles wat je moet weten over tuinkachels
Het tuin- en terrasseizoen rek je met gemak uit tot bijna het jaar rond met een tuinhaard. Zo’n buitenkachel zorgt niet alleen voor warmte tijdens koudere dagen en avonden, het is ook een echte sfeermaker. Helemaal als je ermee kunt stoken én koken. Hoe het zit met de kosten en duurzaamheid van tuinkachels? Je leest het hier.
Verantwoord stoken
Buiten zitten tot in de laatste uurtjes klinkt je vast als muziek in de oren. Toch heeft hout stoken ook nadelen, want het geeft rook- en stankoverlast en daar zijn het milieu én sommige buren niet blij mee. Milieucentraal geeft zelfs het advies om helemaal geen open buitenhaard te gebruiken of in ieder geval het gebruik te beperken tot maximaal twee keer per week. Ga je de kachel aansteken? Let dan hier op:
- Gebruik alleen kurkdroog hout, omdat bij vochtig hout veel ongezonde stoffen vrijkomen.
- Verbrand het vuur op hoge temperatuur en stapel het hout losjes op elkaar, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout ook helemaal verbranden.
- Brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk.
- Koop brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.
- Een gesloten haard geeft minder overlast.
- Gooi geen papier, karton of behandeld hout in de kachel. En afval of plastic is natuurlijk helemaal een no go.
Kosten van een tuinkachel
De prijzen van buitenhaarden en tuinkachels zijn afhankelijk van het materiaal, formaat en de mogelijkheden. De meeste tuinhaarden zijn van gietijzer, dit materiaal is duurzaam en het geleidt de warmte goed. Zo blijft het extra lang behaaglijk rondom de kachel. Een gietijzeren tuinhaard kost meestal tussen de 100 en 300 euro. Voor eentje van stoer cortenstaal of rvs – dit materiaal roest niet en is een stuk lichter dan de variant van gietijzer – moet je iets dieper in de buidel tasten. Dit geldt ook voor de tuinhaarden waarin je een pizza kunt bakken of een andere maaltijd kunt bereiden. Hiervoor lopen de prijzen uiteen van 800 euro tot ver erboven. Maar dan heb je ook wel een superdeluxe exemplaar.
Lees ook:
Beetje handig? Maak dan zelf een kast voor de houtopslag voor de tuinkachel
Stoken en koken
Word jij heel gelukkig van fikkie stoken en buiten koken? Dan kun je in plaats van de barbecue aan te steken, ook een tuinhaard gebruiken als outdoor oven. Zo draai jij voor een home made pizza, focaccia of vleesgerecht je hand voortaan niet meer om. Met deze XL buitenhaard/oven/barbecue van Weltevree ben je de tuin helemaal niet meer uit te slaan. En wanneer je de buren af en toe verrast met een knapperig, versgebakken brood dan knijpen ze vast een oogje dicht.
Shoppen voor tuin en terras…
Bron: beeld: vtwonen 05-2014 | Fotografie Dennis Brandsma | Stylist Fietje Bruijn