Kas verwarmen

kas verwarmen schaduw doek Beeld

Je kunt kiezen voor een koude kas, koele kas, gematigde kas of een warme kas. Het fijne aan verwarming in een kas is dat je zelf de temperatuur kunt regelen.

Lees verder onder de advertentie
kas verwarmen kachels Beeld

Gewenste temperatuur

Een koude kas wil zeggen dat je de kas niet verwarmt. Zo’n kas dient vooral om niet-winterharde planten te laten overwinteren. In de andere drie soorten kassen wordt wel verwarming gebruikt. Een koele kas wordt niet kouder dan 4,5 °C en een gematigde kas komt niet onder de 10°C of 13°C. Deze twee soorten zorgen op die manier voor verlenging van het seizoen. Een warme kas blijft altijd warmer dan 16°C en wordt gebruikt voor tropische planten.

Kas isoleren

Als je de kas wilt verwarmen dan is het verstandig om te zorgen dat hij goed is geïsoleerd. Door isolatie hoef je minder te stoken en bespaar je dus veel energiekosten. Je kunt kiezen voor een muurkas of een ingegraven kas om energie te besparen. Lees meer hierover in het artikel over soorten kassen. Een kas van polycarbonaat is vaak dubbelwandig voor extra isolatie. Bij een glazen kas is het verstandig deze te bekleden met noppenfolie. Dit materiaal isoleert goed en houdt nauwelijks licht tegen. Noppenfolie is te koop bij ACD Kassen.

Lees verder onder de advertentie

Soorten verwarming

Om de kas te verwarmen moet je een verwarmingstoestel aanschaffen. Deze zijn er in veel verschillende soorten. Je kunt het best een toestel nemen met een thermostaat. Zo kun je de temperatuur in de kas gemakkelijk regelen. Heb je geen thermostaat? Houd dan de temperatuur goed in de gaten met bijvoorbeeld een weerstation.

Petroleumkachel

Een petroleumkachel verwarmt je kas door het verbranden van petroleum. Dit soort kachels is makkelijk te installeren en is ideaal als er geen elektriciteit in de buurt is. Een petroleumkachel is veilig en zuinig in gebruik. Een nadeel van deze kachels is dat ze geen thermostaat hebben. Sommige petroleumkachels zijn uitgerust met een soort schoorsteen waardoor de warmte beter verdeeld wordt. Je zult een petroleumkachel natuurlijk af en toe bij moeten vullen. Zorg wel dat je altijd witte petroleum gebruikt, want andere brandstoffen kunnen slecht zijn voor je planten. Daarnaast geeft deze kachel ook waterdamp af, waardoor goede ventilatie vereist is. Het merk Parasene maakt goede petroleumkachels voor in de kas, onder andere te koop bij All Garden.

 • Makkelijk te installeren
 • Geen elektriciteit nodig
 • Energiezuinig
 • Geeft waterdamp af
 • Geen thermostaat
Lees verder onder de advertentie

Elektrische kachels

Een elektrische kachel of warmteluchtblazer is het meest effectief. Ze hebben een thermostaat waardoor je altijd de juiste temperatuur hebt in de kas. Daarnaast zijn ze makkelijk te verplaatsen en zorgen ze voor een goede luchtcirculatie. Daardoor hebben schimmels veel minder kans zich te ontwikkelen. Elektrische kachels zijn er in veel soorten, maten en prijscategorieën. Op www.buiten-goedwebshop.nl hebben ze een ruime keuze aan elektrische kachels.

 • Makkelijk te installeren
 • Heeft een thermostaat
 • Zorgt voor goede luchtcirculatie
 • Minder energiezuinig

Bodemverwarming

De bodem van een kas verwarmen heeft veel voordelen. Je kunt sneller oogsten en de zaadjes kiemen sneller. Je kunt hiervoor bodemverwarmingskabels gebruiken of, voor ondiepe grond, verwarmingsmatten. De bodemverwarmingskabels worden aangebracht in de grond en kunnen de grond met 8°C tot 12°C verwarmen. Een verwarmingsmat of verwarmingsonderlegger zorgt voor een perfecte verdeling van de warmte en is ideaal voor zaadteelt of stekvermeerdering. De warmtemat bevordert de kiem- en wortelontwikkeling en verspilt nauwelijks warmte. Deze soorten verwarming zijn ook te verkrijgen met thermostaat en onder andere te koop bij ACD kassen.

Lees verder onder de advertentie
 • Je kunt sneller oogsten
 • Zaadjes kiemen sneller
 • Weinig warmteverspilling
 • Te koop met thermostaat