Groene make-over: een lelijke kamerplant weer mooi maken

beeld vtwonen Beeld

Kamerplanten hebben een eigen leven en dus kunnen ze soms een uitstraling krijgen die je niet per se ziet zitten. Bladeren die lelijke bruine plekken krijgen of stengels die alle kanten op groeien. Zonde, want zo staat een kamerplant een stuk minder mooi in de kamer. Gelukkig hoef je de kamerplant niet direct in de groene bak te mikken, maar kun je ‘m misschien nog redden. Zo kun je een lelijke kamerplant weer mooi maken.

Lees verder onder de advertentie

Wat zeggen de bladeren aan planten?

Een lelijke kamerplant ontstaat vaak door verkleurde bladeren. Bladeren van planten kunnen veel zeggen over de gezondheid van de plant. Heeft de plant bruine bladeren of misschien wel gele? Dan is het vaak een water- of lichtprobleem. Bekijk de bladeren van jouw plant goed en constateer wat er mis mee is zodat je het kunt oplossen. Google ook de naam van de plant om je goed in te lezen over de behoeften van de plant.

De schaar erin

Als een kamerplant veel lelijke bladeren heeft, dan wil je er het liefst de (snoei)schaar inzetten. Of als de plant niet meer in balans groeit, kan het ook helpen om ‘m te ontdoen van een aantal bladeren. Zet niet direct de schaar in de eerste de beste stengel die je ziet, maar check eerst even hoe je het op de juiste manier doet. Zo kun je kamerplanten het best snoeien vanaf maart en niet in de winterperiode. Ontdek ook deze do’s en don’ts voor het snoeien van kamerplanten.

Binding

Als een plant uit balans groeit of rare uitschieters heeft, hoef je er niet meteen de schaar in te zetten. Je kunt planten ook een handje helpen de juiste kant op te groeien door de plant op te binden. Je bindt met een touw of speciale plantenringen aan de stengels zodat deze mooier bij elkaar blijven of een bepaalde kant op groeien.

Lees verder onder de advertentie

Doekje erover

Veel mensen vergeten dat de bladeren van planten echte stofvangers zijn. Binnen no time is er een laag aan stof te vinden op een blad waardoor de plant er dof uit gaat zien én minder goed zal groeien. De laag stof voorkomt namelijk dat zonlicht goed kan doordringen in de bladeren. En laat dat nou nodig zijn voor de groei van planten.

Neem kamerplanten dus met enige regelmaat af met een stofdoek. Zo krijgen ze niet alleen hun frisse groene look terug, de planten zullen nog beter groeien ook.

Moois voor kamerplanten…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: Extra aflevering Weer verliefd op je huis | Fotografie Margriet Hoekstra | Styling Eva van de Ven