De Gelderse roos is een prachtige heester die in alle seizoenen interessant is en onderdak en voedsel biedt voor vogels.
Wat voor een bloemen heeft de Gelderse roos?
De compacte groei van de Viburnum opulus 'Compactum' maakt deze Gelderse roos ook geschikt voor hagen. Bloei vindt plaats van mei tot juni met twee soorten bloemen: de kleine vruchtbare bloemen in het midden (waaraan later de bessen komen) en de grote onvruchtbare bloemen in een krans er omheen. Ze verspreiden een heerlijke geur.
Zijn de bessen van de Gelderse roos eetbaar?
Helderrode vruchten ontstaan in augustus en blijven aan tot in de winter. De vruchten staan bekend als matig giftig tot giftig. In het voorjaar verschijnen de diepgroene bladeren die drie- en vijflobbig gevormd zijn zoals bij de esdoorn. In het najaar krijgen de meeste varianten vuurrode bessen en verkleuren de bladeren soms tot bordeauxrood. Gedurende de winter verschrompelen de vruchten als ze nog niet opgegeten zijn door vogels. De Gelderse roos is in Nederland een inheemse heester en kan in de natuur worden aangetroffen in vochtige gebieden.
Het geslacht Viburnum
Het geslacht Viburnum, dat wel sneeuwbal wordt genoemd, bestaat uit ongeveer 150 soorten heesters en kleine bomen die allemaal een hoge sierwaarde hebben. Er zitten zowel bladverliezende als groenblijvende soorten bij. Ze bloeien meestal wit met grote aantallen bloempjes in schermen die vaak een halve bolvorm aannemen. Vandaar de naam sneeuwbal. Deze struik kan vrij snel veel plaats innemen.
Wat voor een grond heeft de Gelderse roos nodig?
Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water.
Moet ik de Gelderse roos snoeien?
Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kun je hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. De Gelderse roos kan in het voorjaar gesnoeid worden en moet in die periode ook goed bemest worden.
Hoe moet ik ziekten bij de Gelderse roos bestrijden?
De Gelderse roos is onderhoudsarm. Hij groeit het beste op zeer humusrijke grond. Deze plant wordt soms geplaagd door (zwarte) bladluizen. De struik heeft hier geen last van maar de aanblik is niet altijd even fraai. Ook kunnen deze heesters last hebben van de larven van het sneeuwbalhaantje: een kevertje. Zij vreten het blad aan. Gebruik ter bestrijding een milieuvriendelijk middel op basis van pyrethrum of een insecticide gebaseerd op deltamethrin.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Viburnum 'Compactum'
Cult
'Compactum'
Familie
Gelderse roos
Latijnse familie
opulus
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Eventueel enige vormsnoei in het voorjaar.
Bemesting
Bemest flink met humusrijke mest.
Winterhard
zeer goed
Bodem
humusrijke grond
Vochtigheid
licht vochtig tot vochtig
Licht
Type
Zon
Beschrijving
bij voorkeur in de zon voor zo veel mogelijk bessen in de herfst
Hoogte
Minimaal
50
Maximaal
100
Beschrijving
0,5-1 meter
Kleuren
Eerste kleur
Wit
Tweede kleur
Wit
Kleurbeschrijving
wit
Bloeitijd
Begin
Mei
Eind
Juni