Kalk strooien

Tuinieren is vooral vooruitzien. Voor een mooi gras en een sterk gazon in de zomer, moet je het in de winter onderhouden. Loop eens naar buiten om je gazon goed te bekijken.

Kalk strooien op gazon

Kalk strooien gazon

Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel. Maar pas wel op. Er zijn zuurminnende planten zoals hortensia’s, rododendrons en azalea’s die liever geen kalk willen.

Mos in gazon

Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regen water blijft in het mos hangen,  het gras verdroogt  en wortelt niet  in mos. Lees meer over mos in het gazon.

Wanneer kalk strooien

Strooi in de wintermaanden over het gazon kalk. Herhaal dit jaarlijks. De kalk verhoogt de zuurgraad (pH), mos verschrompelt en wordt bruin. Kies voor een kalk met magnesium erin, je zult merken dat je gazon snel weer een frisgroene kleur krijgt. Door de verhoogde zuurgraad zijn de graswortels weer in staat om mest op te nemen. Kalk op zich is geen meststof, het is een middel om straks het gras in conditie te krijgen om voeding op te nemen en op kleur te komen. Let op: er moet minstens 6 tot 8 weken zitten tussen kalken en bemesten.

Wintertip: kalk strooien op het gazon kun je zelfs over de sneeuw strooien, als de sneeuw smelt, lost het op en zakt meteen weg in het gras om zijn werk te doen!

Korrels kalk

Kalk in korrelvorm, zoals DCM Groen-Kalk, strooien is makkelijk en stuift niet. Poedervormige kalk waait weg tijdens het strooien, het komt dan niet op de juiste plek. Deze kalk zorgt ervoor dat de grasplantjes stevige celwanden krijgen, daarnaast verhoogd hij de zuurtegraad, zodat de grasplantjes veel gemakkelijker de voedingsstoffen kunnen opnemen. Tevens is calcium het transportbedrijf voor de voedingstoffen om de plant in te komen. DCM Groen-Kalk bevat ook nog 15% magnesium, die zorgt ervoor dat je gazon weer snel mooi groen wordt én blijft.

Tip: gebruik net als Jurgen Smit een strooiwagen om kalk en meststoffen over je gazon te verspreiden!

Meer weten over het onderhouden van je gazon? Kijk in de onderhoudskalender

Direct online tuinkalk bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op myhomeshopping.nl.

Voor meer informatie: dcm-info.nl

nog meer: tuinieren