Gazon maaien

beeld vtwonen Beeld

Om een mooi dicht gazon te krijgen, moet het geregeld gemaaid worden. Ook helpt het gazon maaien in combinatie met sproeien en bemesten tegen de vorming van onkruid. Maar hoe en wanneer kun je nou het beste maaien?

Lees verder onder de advertentie

Gazon maaien

Als je net een nieuw gazon hebt aangelegd, mag je het gras voor het eerst maaien zodra het circa tien centimeter lang is. Stel de maaier dan in op zes of zeven centimeter, zodat de grassprietjes alleen worden getopt. Zo vormt het gras nieuwe scheuten en zal het gazon dichter worden. In de video legt Jurgen Smit alles uit over hoe en wanneer je je gazon moet maaien.

Wanneer en hoe vaak?

In het groeiseizoen moet het gras geregeld gemaaid worden. Laat het gras niet te hoog worden, want dan wordt het maaien lastiger. Het best kun je het gazon vanaf mei tot oktober wekelijks maaien. Door op tijd te maaien, krijg je mooie korte snippers die een mulchlaag zullen vormen op het gazon. In een later stadium zal deze laag als mest beschikbaar komen. Maai het gras het liefst als het goed droog is, dat voorkomt dat de snippers samenkleven en hoopjes vormen op het gazon. Kijk ook in de gazon onderhoudskalender.

Lees verder onder de advertentie
  • Maai van mei tot oktober
  • Maai wekelijks
  • Maai als het gras droog is

Hoe kort maaien?

Het is niet waar dat gras zo kort mogelijk moet worden gemaaid. Dat veroorzaakt alleen maar lelijke plekken, omdat de voedselvoorraad voor het gras daardoor verdwijnt. Een nieuw gazon maai je voor het eerst als het circa tien centimeter lang is. Je kunt de maaier dan op zes of zeven centimeter instellen en vervolgens kun je het wekelijks maaien op een kortere lengte. Sier- en schaduwgras kun je erg kort afmaaien, namelijk op twee centimeter. Speelgras kun je beter iets langer houden en moet je zeker niet korter afmaaien dan drie centimeter. Bij speelgras is vier centimeter de ideale hoogte. Maai in ieder geval nooit meer dan een derde van het gras af. Wanneer het gras sneller groeit, zoals in de lente, maai je het vaker en niet korter. Indien het warm weer is (boven de 25 graden) en het gazon erg droog is, kun je het beter iets minder kort maaien.

  • Nieuw gazon: zodra het 10 cm is maaien op 6 à 7 cm
  • Sier- en schaduwgras: maaien op 2 cm
  • Speelgras: maaien op 4 à 5 cm
  • Maai nooit meer dan 1/3 van het gras af
  • Maai bij warm weer boven de 25 graden minder kort
Lees verder onder de advertentie

Strepen maaien

De eenvoudigste manier om strepen te maaien is om met een grasmaaier symmetrisch heen en terug te maaien. Zo ontstaan er mooie lichte en donkere banen. Lees meer bij strepen maaien.

Grasafval

Als je het gazon regelmatig maait, bestaat het ‘afval’ uit kleine, korte grassnippers. Deze hoeven niet weggehaald te worden en zorgen gelijk voor een kwart van de bemesting die het gazon jaarlijks nodig heeft. Kleine grassnippers bestaan daarnaast voor zo’n 85% uit water. Daardoor heeft het gazon dus ook minder water nodig. Langere grassprieten mogen echter niet blijven liggen. Gebeurt dat wel, dan kan dat op den duur lelijke plekken opleveren in je gazon. Hark deze lange sprieten dus altijd weg of gebruik een maaimachine met een speciale opvangbak. Ook bestaan er machines die het afgemaaide gras extra klein snipperen, waardoor het dus alsnog als voeding voor het gras kan achterblijven. Voor een mooi gazon is een goede grashark onmisbaar. Niet alleen voor het gras, maar ook voor bladeren in het najaar.

Soorten maaiers

De grootte van het gazon bepaalt welke maaier het meest geschikt is. Voor een klein grasveldje is een kooimaaier, die je gewoon met de hand voortbeweegt, perfect. Een kooimaaier is niet duur en geeft een zeer goed resultaat. Deze maaier snijdt het gras door middel van ronddraaiende messen af. Er bestaan ook kooimaaiers met een motor, die zijn erg handig voor een groter gazon. Een cirkelmaaier maait het gras door middel van horizontaal draaiende messen. Sommige cirkelmaaiers werken op een ‘luchtkussen’, dat is erg handig voor een gazon dat op een helling ligt. Lees meer bij grasmaaiers.

Lees verder onder de advertentie

Mulch- en opvangstand

Met de automatische Honda grasmaaiers kun je op twee manieren je gazon maaien: op de mulchstand en op de opvangstand. Bij de mulchstand hakt de machine het gras in de bak heel fijn. Alle restjes vallen tussen het gras en voorzien je gazon van nieuwe voedingsstoffen.

Wanneer het gras zo’n 10 centimeter of langer is, kun je beter voor de opvangstand kiezen. Al het grasmaaisel komt dan in opvangzak terecht, wat je vervolgens afvoert. Bij de volgende maaibeurt kun de grasmaaier weer op mulchstand zetten. Lees meer bij mulchen.

Meer weten over hoe je een mooi gazon houdt? Kijk dan in de kalender bij gazon onderhouden.

Lees verder onder de advertentie