Duurzaam & organisch: dit zijn de tuinmeubeltrends van 2023

Tuin Beeld vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 6, aflevering 12 | styling Leonie Mooren | fotografie Barbara Kieboom
Beeld vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 6, aflevering 12 | styling Leonie Mooren | fotografie Barbara Kieboom

Daar waar het in 2022 draaide om de kleur van de natuur, mag het tuinmeubilair dit jaar gedurfder, opvallender en praktischer. Ook duurzaamheid voert de boventoon. Inspiratie nodig? Dít zijn de 5 grootste tuinmeubel trends van 2023.

Trendreport tuinmeubelen 2023

Ieder jaar komen er allerlei trends om de hoek kijken. De catwalks tonen welke kleuren en stoffen er in de spotlights komen te staan en ook voor in huis is er jaarlijks een ander kleurpalet populair. De tuin is het verlengde van het huis en dus mag een trendreport voor tuinmeubels niet achterblijven. Met nieuwe kleuren, materialen en stijlen dient het als een mooi startpunt voor een upgrade van de tuin.

Lees verder onder de advertentie

1. Luxe materialen

Denk aan tuinmeubels en de kans is groot dat je denkt aan hout. Maar zomer 2023 mag het allemaal een stuk opvallender. Rotan? Sloophout? Niks van dat alles: de materialen die de boventoon voeren hebben metallic tinten zoals brons en koper, net als marmer en graniet. Tuinmeubels met een luxe(re) look, dus.

2. Warme(re) tinten

Ook het kleurpalet mag anders deze zomer. Daar waar het vorig jaar draaide om natuurlijke tinten, mag het dit jaar een stuk warmer en speelser. Opvallender, zelfs. Je kunt een statement maken met kleur deze zomer. Denk aan roze tuinstoelen of gele kussens op een tuinbank. Zie het als een weerspiegeling van de zomer zelf.

3. Japandi

Warme kleuren niet je pakkie an? Dan kun je je hart ophalen met de invloeden vanuit Azië: want ook het ingetogen, monochrome en ietwat strakkere Japandi is een grote trend voor in de tuin. Bij deze trend draait het om het omarmen van imperfecties, rust en reinheid. Denk hierbij aan natuurlijke kleuren en materialen, onafgewerkt hout of zichtbare lijnen in een handgemaakte bloempot van aardewerk.

Lees verder onder de advertentie
Tuintrend Japandi, minimalistische tuin, tuintrends 2022 Beeld vtwonen 2015-06 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Cleo Scheulderman
Beeld vtwonen 2015-06 | Fotografie Alexander van Berge | Styling Cleo Scheulderman

4. Duurzaam doen

Duurzaamheid zien we al een tijd terug in het interieur en dus mag de tuin niet achterblijven. We hebben het niet over ‘t aanleggen van een volledig zelfvoorzienende groentetuin, maar wel over tuinmeubels in duurzaam jasje. Denk hierbij aan materialen zoals bamboe of gerecycled plastic om duurzame meubelstukken te maken die lang meegaan.

5. Organische vormen

In 2022 zagen we al dat meubels veel organische, ronde vormen hadden. Daar waar het toen alleen binnenshuis gespot werd, mag de trend nu ook naar buiten gehaald worden. Tuinmeubels in ronde vormen én grote uitvoering zijn een grote trend van 2023. Denk aan loungebanken, grote fauteuils in organische vormen of zitzakken.

Lees verder onder de advertentie

6. Waterdicht

Tot slot: slepen met buitenmeubels is passé anno 2023. Want tuinmeubels die hartstikke waterdicht én knap zijn maken een opmars. Dit in de vorm van producten in stijlvolle, waterbestendige materialen zoals aluminium of roestvrij staal. Zo kunnen ze gewoon buiten blijven staan, of het nou regent of niet. Wel zo handig!

Shop moois voor in de tuin...