Welke soorten Ooievaarsbek zijn er?
De donkere ooievaarsbek Geranium phaeum 'Calligrapha', zoals deze ooievaarsbek officieel heet, heeft lichtlila bloemen. Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. In de plantenindex is meer informatie over deze verschillende soorten van de ooievaarsbek te vinden. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast. De soort Geranium phaeum komt uit Midden- en Zuid-Europa. Hij is inheems in ons land, althans het is al eeuwen een zogenaamde stinsenplant. Dat wil zeggen dat hij in de eerste siertuinen in ons land werd gebruikt. Pas de laatste jaren is hij weer in de belangstelling gekomen. De plant in bloei valt op door de zwartachtige purperbruine kroonbladeren. Opmerkelijk is dat ze zijn teruggeslagen. Het blad is groen, maar kan ook bruine banden vertonen. Deze Geranium phaeum 'Calligrapha' kan zich op een geschikte plaats sterk uitzaaien en is daarom terug te vinden in de wilde tuin.
Op wat voor grond bloeit de Geranium phaeum 'Calligrapha'?
Net als andere ooievaarsbekken stelt de Geranium phaeum 'Calligrapha' weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Geef dus tijdig water, zeker als ze zonnig staan. De donkere ooievaarsbek houdt van een vochtige, voedzame grond. De planten verdragen vrij veel schaduw, maar dan vallen de bloemen helemaal niet op. In het voorjaar kun je het lelijke afgestorven blad wegknippen. Geef direct een organische basisbemesting. Als de planten te ver uitgroeien, kun je deze inperken. Ook is het belangrijk regelmatig zaailingen te wieden als je hem niet overal in de tuin wenst te hebben.
Vindt u het leuk om op de hoogte te zijn van het laatste tuinnieuws, dan kunt u op de site hier meer over lezen. Daarnaast vindt u hier nog veel meer informatie over onder andere bloemen, planten en bomen.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Geranium 'Calligrapha'
Cult
'Calligrapha'
Familie
donkere ooievaarsbek
Latijnse familie
phaeum
Onderhoud
Verzorging
Bij langdurige droogte extra water geven.
Snoeien
In het voorjaar afgestorven bladeren en stengels wegknippen.
Bemesting
Na het opschonen organische basisbemesting geven.
Winterhard
volkomen
Bodem
voedzame tuingrond
Vochtigheid
tamelijk groot
Licht
Type
Zon, Halfschaduw, Schaduw
Beschrijving
zon tot vrij diepe schaduw
Hoogte
Minimaal
50
Maximaal
75
Beschrijving
50-75 centimeter
Kleuren
Tweede kleur
Lila
Kleurbeschrijving
lichtlila
Bloeitijd
Begin
Mei
Eind
Juni