Deze schaduwplanten doen het goed op het balkon

beeld vtwonen Beeld

Heb je een balkon waar de zon zich maar mondjesmaat laat zien? Geen probleem, ook die kun je omtoveren tot een groene oase! Er zijn naast zonaanbidders gelukkig ook planten die overleven met weinig licht. Zet ze in een mooie pot of plantenbak en je kunt er jarenlang plezier van hebben. Deze schaduwplanten doen het goed op balkon of terras. 

Lees verder onder de advertentie

Hosta

Hosta’s zijn echte schaduwtoppers. Veel mensen proberen deze plant te vermijden in de tuin, want slakken zijn er dol op. Laat je hier op een balkon nou net geen last van hebben! De ideale plant voor op een schaduwrijk balkon dus. Verkrijgbaar in verschillende kleuren groen en met prachtige bloemknoppen.

De varen

Een plant die je ook spot in de Nederlandse natuur: de varen. Maar ook binnenshuis krijgt deze plant vaak genoeg een plekje, zelfs in een raamloze badkamer. Eigenlijk doet de varen het altijd goed met minimale aandacht: een van de makkelijkste schaduwplanten voor op het balkon dus.

LEES OOK
Heb je een raamloze badkamer? Deze planten overleven zonder licht

Lees verder onder de advertentie

Zegge

Een grassoort met opvallende bladeren is zegge. Normaliter groeit de plant onder bomen en struiken en is hij dus gewend aan een plek in de schaduw. Zegge kun je ook goed kwijt op een schaduwrijk balkon of terras in een bloempot. Zorg er dan wel voor dat ie voldoende water krijgt.

Fuchsia

Liever wat meer kleur? Ga dan voor fuchsia. Deze bloeier met kleine rode, paarse of roze bloemen doet het perfect in de schaduw. Ook op een klein balkon of terras is er voor een fuchsia een plekje te vinden, hij groeit namelijk de hoogte in. Nog een leuk bijkomend voordeel: bijen en vlinders zijn er dol op. Een beetje extra leven op het balkon kan geen kwaad.

LEES OOK
Deze items gaan je tuin gegarandeerd gezellig maken

Lees verder onder de advertentie

Vergeet-mij-nietje

Ook het Kaukasisch vergeet-mij-nietje zal voor meer kleur zorgen op het balkon of terras. De kleine blauwe bloemen zullen zich ook laten zien op een plek in de schaduw. Deze bloeier doet het zelfs goed op een plek waar veel wind staat of waar het een stuk kouder is. Deze schaduwplant gaat het op jouw balkon dus vast en zeker ook overleven.

Spirea

Een hooggroeier met kleur is de spirea. De pluimen die zich in juni en juli laten zien, kleuren zachtroze en wit. Door ze in de winter op de juiste manier te snoeien, kun je er elk jaar opnieuw van genieten. Extra leuk: de pluimen van de spirea kun je ook inzetten als snijbloem. Mooi in een hoge vaas!

LEES OOK
Simpele ideeën voor meer schaduw in de tuin

Lees verder onder de advertentie

Zwenkgras

Een andere grassoort die het goed doet als schaduwplant op balkon of terras is zwenkgras. Met zijn unieke blauwgrijze kleur een echte eyecatcher voor op het balkon. Je kunt het hele jaar door genieten van deze schaduwplant, want hij is winterhard. In de winter kunnen de bladeren wel iets groener kleuren.

Schaduwplanten in een pot op het balkon

Op een balkon of terras heb je natuurlijk geen vaste grond waar je de planten in kunt zetten. Bloempotten of plantenbakken zijn daarom de enige optie. In principe kan elke plant hier goed in groeien als je hier rekening mee houdt:

  • De plant en zijn wortels moeten voldoende ruimte hebben. Zorg dus dat de pot niet te klein is.
  • Het water geven en de waterafvoer is belangrijk. De planten moeten overtollig water kwijt kunnen, dus een drainage in de pot is wenselijk.
  • Planten in een pot moet je vaker bijvoeden en watergeven, omdat ze dit niet uit de vaste grond kunnen halen.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit is de beste tijd om planten water te geven

Bron: vtwonen 04-2016 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga

Lees verder onder de advertentie