Zaden oogsten klinkt als iets voor de nazomer, maar er zijn vroege bloeiers waarvan je nu al kunt oogsten. Knutsel er meteen mooie zakjes bij – als cadeautje voor de tuinoppas bijvoorbeeld.
Wat te oogsten?
Rond deze tijd kun je zaden oogsten van bosanemoon, akelei, salie, longkruid, bieslook en vroegbloeiende violen. Eind deze maand zal hier nog een reeks aan soorten bijkomen. Voor het oogsten van prikneus en margriet van de foto zul je nog even moeten wachten maar houd de zakjes alvast in de aanslag.
Oogsten en drogen
Het oogsten van zaden is niet moeilijk. Integendeel, het kan bijna niet fout gaan. En soms doe je het toch fout en dan gaat het alsnog goed, de natuur is wonderlijk. Maar als je ze cadeau geeft, wil je natuurlijk geen risico lopen dat ze volgend jaar niet ontkiemen. Belangrijk is dat je de zaden op het juiste moment oogst. Of de bovengenoemde soorten bij jou in de tuin oogstrijp zijn kun je het beste zelf beoordelen. In een kleine stadstuin in Limburg zijn planten vroeger uitgebloeid dan in de polders van Friesland. Gelukkig zijn de zaaddozen van veel planten goede indicatoren om te zien of ze rijp zijn: als ze bruin van kleur zijn, kun je oogsten. Wanneer je te vroeg oogst zijn de zaden nog te vochtig en nog niet 'klaar'. Wacht ook niet te lang, tenzij je het niet erg vindt dat de natuur er met de helft van de oogst vandoor gaat natuurlijk. Laat de zaden na het oogsten nog een week drogen op een krant voordat je ze verpakt. Meer tips lees je in het artikel Zaden oogsten en bewaren.
Zakjes knutselen
De zakjes op de foto zijn geknipt, gevouwen en verlijmd uit papieren zakken van de groenteboer. Je kunt hiervoor ook neutraal inpakpapier gebruiken en de bovenste rand sierlijk bijknippen met een kartelschaar. Gebruik voor de opschildering een verfsoort die niet te nat is, om te voorkomen dat de verf doordrukt en tussen de zaden terecht komt. Kleurpotlood werkt trouwens ook.
Bron: Fotografie Annemiek van der Sluys