Breedbladklokje

beeld vtwonen Beeld

Het breedbladklokje, voluit Campanula latifolia var. macrantha is een natuurlijke variëteit met lilablauwe bloemen. Dit plantje groeit in Europese berggebieden en is dan ook heel geschikt om in rotstuinen te zetten.

Lees verder onder de advertentie

Welke soorten klokjes zijn er?

Klokjes zijn heel geschikt voor hanging baskets en om de bodem mee te bedekken. Zoals de naam doet vermoeden, lijken de bloemen op klokjes, maar er zijn ook soorten die bijvoorbeeld stervormige bloemen hebben. De hoogte van de familie Campanula loopt zeer uiteen. Er zijn soorten van amper tien centimeter hoog en planten van bijna twee meter.

Wanneer bloeit Campanula latifolia?

De Campanula latifolia, breedbladklokje, komt uit Europa en is een van de grootste soorten van ruim anderhalve meter hoog. Het is een schitterende borderplant en wordt ook als snijbloem geteeld. Hij bloeit in de zomer. De klokjes zijn dan bijna vijf centimeter groot en hangen in losse trossen. Een deel van de klokjes, vooral in de top, staat rechtop, het andere deel is geknikt. De onderste bladeren zijn eirond tot langwerpig, waaraan dit klokje haar naam dankt. De hoger geplaatste bladeren zijn smaller en zittend.

Waar kan ik Campanula latifolia planten?

Het overgrote deel van de soorten is heel tevreden met gewone tuingrond en een lekker zonnige standplaats. Ziek zijn ze zelden. Zij hebben wel regelmatig last van slakken, waartegen korrels en slakkenvallen kunnen helpen. Hoe je slakken kunt bestrijden lees je in het volgende artikel over slakken bestrijden.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik Campanula latifolia verzorgen?

Om de drie tot vier jaar kun je de planten opnemen en scheuren, zodat ze (veel) langer meegaan. Doe dit in het voorjaar. Het breedbladklokje verdraagt meer schaduw dan de meeste andere Campanula-soorten.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Campanula var. macrantha

Cult

var. macrantha

Familie

Breedbladklokje

Latijnse familie

latifolia

Onderhoud

Verzorging

Om de 3 à 4 jaar opnemen en scheuren.

Snoeien

Geen snoei.

Bemesting

Geen mest.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

verdraagt veel schaduw

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

175

Beschrijving

150-175 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

lilablauw

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus