Boerenjasmijn (Philadelphus coronarius)

beeld vtwonen Beeld

Waar komt de boerenjasmijn oorspronkelijk vandaan?

De boerenjasmijn Philadelphus coronarius komt oorspronkelijk voor van Azië tot Noord-Amerika, waar hij zelfs de bloem is geworden van de staat Idaho. De boerenjasmijn komt ook van nature in Zuid-Europa voor, maar niet bij ons. Het grootste deel van het jaar is het geen spectaculaire boom, maar in het voorjaar kun je optimaal genieten.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een bloemen heeft de boerenjasmijn?

Hij bloeit dan niet alleen prachtig met meestal witte bloemen, maar vrijwel alle soorten geuren uitzonderlijk goed. De Latijnse naam Philadelphus verwijst hiernaar. Het heeft niets te maken met Philadelphia of de letterlijke vertaling naastenliefde, maar met een Egyptische koning uit het begin van onze jaartelling die feesten placht te geven met schalen voor welriekende bloemen. Boerenjasmijn heeft wel wat weg van de bruidsbloem (Deutzia) maar voor een kenner is het verschil snel te zien door een takje af te breken.

Verschil tussen boerenjasmijn en jasmijn

De boerenjasmijn heeft twijgen en takken gevuld met wit merg. Het zijn perfecte struiken voor de heesterborder, maar ook als solitair voldoen ze prima. Verwar Philadelphus niet met Jasminum, die ook jasmijn wordt genoemd. Deze gevelplant bloeit met gele bloemen in de winter.

Hoe kan ik boerenjasmijn verzorgen?

De verschillende jasmijnsoorten komen op zoveel plaatsen voor omdat ze zich makkelijk aanpassen aan de omstandigheden. De boerenjasmijn groeit in vrijwel alle soorten grond, bij voorkeur een beetje vochtig maar niet te nat en zeker niet langdurig nat.Wil je meer weten over hoe je het beste planten kunt bewateren? Lees dan eens het artikel over planten water geven. De boerenjasmijn staan graag in de zon. Lichte schaduw verdragen ze goed, maar dan bloeien ze wel minder. Na de bloei kun je de boerenjasmijn terugsnoeien. Knip ongeveer een derde tot de helft van de oudste takken tot de grond af. De struiken bloeien alleen aan de éénjarige twijgen. Een boerenjasmijn snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Philadelphus coronarius

Familie

boerenjasmijn

Latijnse familie

coronarius

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei na de bloei.

Bemesting

In het voorjaar goede basisbemesting geven.

Winterhard

goed

Bodem

iedere, normale, niet te natte t

Vochtigheid

normaal tot iets vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

300

Maximaal

300

Beschrijving

3 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Lees verder onder de advertentie