Bergclematis (Rubens)

beeld vtwonen Beeld

De Clematis montana var. rubens is een cultivar die is gekweekt uit een Chinese variëteit van de bergclematis die aan het einde van de negentiende eeuw naar Europa is verscheept. De bloemblaadjes zijn wit met roze.

Lees verder onder de advertentie

Welke clematis soorten zijn er?

Clematissen waren al geliefd in de oudheid, denken wij. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen. Lees hier meer over klimplanten.

Wanneer bloeit clematis montana rubens?

De bergclematis is afkomstig uit de Himalaya en is een van de sterkst klimmende en vroegst bloeiende clematissen. Hij bereikt in twee jaar een lengte van wel acht meter. Deze clematis montana rubens valt vooral op wanneer hij in bloei staat. Hierbij kan de gehele plant bedekt zijn met bloemen in de kleuren wit of roze. Door zijn verschijning is de bergclematis zeer geschikt in de natuurlijke tuin en om in korte tijd een gevel of pergola te begroeien.

Waar kan ik clematis montana rubens planten?

Alle clematissen groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat de voet goed bedekt is, door de wortelkluit 10 tot 15 cm diep te planten, ook al als bescherming tegen de ‘verwelkingsziekte’. Lees meer over het planten van een clematis.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik clematis montana rubens verzorgen?

Clematis montana rubens hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op.

Wanneer kan ik clematis montana rubens  snoeien?

De clematis montana rubens snoeien hoeft eigenlijk alleen als er een wirwar van stengels is ontstaan. De bergclematis bloeit op hout van het vorige groeiseizoen. Daarom snoei je deze klimplant pas na de bloei, dus in juni. Hierbij haal je de stukken weg die te groot worden of dood zijn gegaan. Wanneer de plant van onderen erg kaal is geworden of is opgebouwd uit een wirwar van veel dode takken, kun je de plant afknippen tot een meter boven de grond. Je doet dit in maart, maar de plant komt in het aansluitende seizoen maar tot een beperkte bloei. Lees meer over een clematis snoeien.

Wat doe ik tegen de verwelkingsziekte?

Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Clematis var. rubens

Cult

var. rubens

Familie

bergclematis

Latijnse familie

montana

Onderhoud

Verzorging

Tijdens droog voorjaar extra water. Bind de plant goed op.

Snoeien

Snoei na bloei in juni. Eventueel drastisch in voorjaar.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

matig

Bodem

neutraal tot kalkhoudend

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

bloemen in de zon, voet in de schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

800

Maximaal

800

Beschrijving

8 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

witroze

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Lees verder onder de advertentie