Badderen in de buitenlucht
Of je nu regelmatig kopje onder gaat in een koud dompelbad of liever tussen de warme bubbels aan een drankje nipt, voor beide teams ligt een bad in de buitenlucht binnen handbereik. En natuurlijk is het een luxe en overleef je ook prima zonder, maar jezelf trakteren op een duik op eigen balkon of terras kan je nu net door die lock down slepen.
Dompelbad
Steeds meer mensen zweren bij een koudwaterbad, ook wanneer het buiten ijskoud is. Volgens deskundigen word je je bewuster van je ademhaling, krijg je meer energie en focus en ben je minder vatbaar voor stress. Bij regelmatig oefenen deins je er zelfs niet voor terug om een sprong in een ijswak te nemen. Maar blijf je liever dichterbij huis of heb je een sauna, dan is een bad in de tuin de oplossing.
Een bad in de buitenlucht met koud water moet voldoende inhoud hebben om je helemaal te kunnen onderdompelen, goede isolatie om goed op temperatuur te blijven en kunnen worden afgedekt. Daarvoor kun je een kunststoffen of houten bad kiezen of er eentje ingraven.
Liever een koude douche? Dan is een buitendouche een aanrader!
Hottub
Met een hottub kun je het hele jaar genieten van het bad in de buitenlucht. Oorspronkelijk komt hij uit Scandinavië, maar inmiddels zie je er in ons land ook steeds meer opduiken. Traditioneel worden ze met hout gestookt, maar inmiddels worden ze ook met gas of elektriciteit verwarmd. De hottubs van hout zijn het meest sfeervol, maar minder praktisch qua onderhoud en isolatie. Een kunststoffen buitenbad is makkelijk schoon te maken en blijft langer warm door de isolerende wand.
Houd bij een hottub wel rekening met de kosten, niet alleen voor de aanschaf van het bad, maar ook voor de filters, pomp en chloortabletten. Je leest hier alles wat je moet weten over een hottub.
Hoe zit het met duurzaamheid?
Wanneer je het buitenbad voor een koud bad gebruikt, dan zit het met de duurzaamheid wel goed. Maar bij een hottub of verwarmde jacuzzi kun je wel op een aantal zaken letten. Een houtgestookte hottub is bijvoorbeeld duurzamer en bespaart je hoge energiekosten. Maar ook de plaats buiten – onder een afdak of juist midden in de tuin – kan net een paar graden schelen met opwarmen. Je kunt ook kiezen voor het verwarmen met een warmtepomp om zo bewuster met kosten en energie om te gaan.
Buiten badderen…
Bron: bron: vtwonen 07-2020 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek