Aster (Mönch)

beeld vtwonen Beeld

Aster ‘Mönch’ is de bekendste kweekvorm van de Aster frikartii. Hij is lavendelblauw.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeien asters?

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van 25 centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Hoe ziet Aster frikartii eruit?

De Aster frikartii is een kruisingsproduct van twee zomerasters. Hij lijkt veel op de bergaster maar dat is ook een van de ouders. Echter, Aster frikartii heeft wat voordelen. Hij heeft relatief grote bloemen, die bloeien meestal van juli tot september. Deze bloei is rijk en de bloemkleur is blauwlila met een geel hart. De planten worden meestal tot zo’n meter hoog.

Waar kan ik Aster frikartii ‘Mönch’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen.

Lees verder onder de advertentie

Wat doe ik als Aster frikartii  ‘Mönch’ niet bloeit?

Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Deze aster is nogal gevoelig voor te veel stilstaand water gedurende de winterperiode. Een goed afwatering is daarom belangrijk.

Hoe kan ik Aster ‘Mönch’ delen?

De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 3 à 4 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar. Doe dit niet in het najaar, want dit bekort de levensduur.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Aster 'Mönch'

Cult

'Mönch'

Familie

aster

Latijnse familie

frikartii

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Om de 3-4 jaar delen

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig, 's winters zeer gevoelig voor wateroverlast

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

60

Maximaal

80

Beschrijving

60-80 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September