Dit kun je doen als je last hebt van veel wind in de tuin

Met veel wind in de tuin kan buiten relaxen een stuk onaangenamer worden. Daarnaast heb je kans dat harde wind je tuindecoratie verplaatst en kun je last hebben van meer tocht in huis. Al met al niet de ideale omstandigheden. Dit kan je doen als je last hebt van veel wind in de tuin. 

Resultaat vtwonen Weer verliefd op je tuin in Mijnsherenland

Schutting

Bij veel wind in de tuin ligt een schutting het meest voor de hand. Zo breek je de wind als het ware op en blaast het niet op zijn hoogtepunt door de tuin. Nog beter is om de schutting te laten begroeien met bijvoorbeeld klimop, voor extra stevigheid. 

LEES OOK
Weg met die kale schutting of muur!

Een windsingel

Windsingels, een rij bomen dwars op de windrichting, vind je veelal terug rond boerderijen. Boerderijen staan namelijk vaak op een open stuk grond en vangen dus veel wind. Met een windsingel leg je eigenlijk een soort minibos aan. De bomen vangen al een groot deel van de wind op voordat deze de tuin bereiken. Heb je de ruimte? Dan kunnen bomen je redden van een winderige tuin. Plant een rij zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, dwars op de windrichting. Bomen die hier veelal voor worden gebruikt zijn eikenbomen, meidoorns en hazelaars.

Groene beschutting

Naast bomen zijn er natuurlijk ook andere vormen van groene beschutting. Zo zijn hagen bijvoorbeeld ideaal om de wind in de tuin op te vangen. Hoe hoger, hoe beter. Een taxus, haagbeuk of een hulst zijn de meest geschikte planten voor haagvorming.

Planten als windvangers

Bij veel wind in de tuin is het belangrijk om je planten zorgvuldig uit te kiezen. Wind kan namelijk funest zijn voor een hoop groene bloeiers. Kies daarom planten die mee kunnen buigen in de wind (en niet direct afknakken) en zet deze ook in als windbrekers. Bamboe is het perfecte voorbeeld van een plant die goed tegen harde wind kan. Daarnaast kun je bamboe ook perfect inzetten als ‘groene muur’. Je plant het dan in brede plantenbakken om een windvrije hoek in de tuin te maken.

LEES OOK
Schadevrij: bescherm de tuin tegen harde wind of storm

Treetje lager

Als je last hebt van veel wind in de tuin, kan het een uitkomst zijn om een deel van de tuin uit te graven. Zo ligt de tuin lager ten opzichte van bijvoorbeeld de schutting en het huis, en vang je minder wind. Om te voorkomen dat de tuin een zandbak wordt, kun je er ook voor kiezen om alleen het zitgedeelte uit te graven en een zitkuil te creëren. Zo kun je in ieder geval windvrij genieten op een tuinset.

Windschermen

Ook makkelijk in te zetten voor het creëren van een windvrije hoek: windschermen. Met name de uitschuifbare windschermen zijn de perfecte oplossing om tijdelijk een windvrije plek te maken in de tuin. Bevestig een windscherm zoals deze aan de muur, en schuif deze uit op het moment dat er een harde wind opsteekt. 

nog meer: Tuin