Water besparen? Zo werkt een duurzaam regenwater toilet

Fontein Tank in kleur Concrete Black, 40x22x10 cm(bxdxh) € 299,- (ook in Concrete en in White, hoogte5,5 cm), metalen onderstel Fontein Frame in Zwart,40x22x30 cm (bxdxh) € 339,-, hendel wastafelkraanGrip in kleur Black Steel € 459,- (ook in Charcoal, Bronze,Brushed en Chrome en met twee hendels), wandtegelMediterranea in kleur mat Camouflage, 3,2×40 cmper m² € 61,75, vloertegel Classic Black mat, 74×74 cmper m² € 73,05 (ook in 74×148, 30×60 en 7,3×30 cm).M.m.v. tegeldepot (toilet), ikea.nl (vaas), vtwonen.nl (fotolijsten). Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

We spoelen ons toilet door met schoon drinkwater. Zonde, eigenlijk: regenwater is gratis, er zit geen kalk in en het valt in Nederland met bakken uit de lucht. Wil je duurzamer wonen, dan is het toilet doorspoelen met regenwater een van de oplossingen. We vertellen je hoe een regenwater toilet werkt.

Lees verder onder de advertentie

Besparen op watergebruik

De wc doorspoelen kost je ongeveer 6 liter drinkwater per keer. Gemiddeld is dit 34 liter per huishouden per dag. Dat is bijna 12.500 liter per jaar, alleen al voor het doorspoelen van je toilet. Hiervoor kan heel goed regenwater gebruikt worden. Regenwater bevat geen kalk waardoor je geen last krijgt van kalkaanslag in de pot en het is helemaal gratis. Daarnaast ben je heel duurzaam en milieubewust bezig als je regenwater gebruikt in je huishouden.

Je kunt er ook voor kiezen om de wc minder vaak door te spoelen. Zo bespaar je al 6 liter drinkwater per keer. Vind je dat idee niks? Denk dan eens aan een regenwater toilet.

Regenwater opvangen

Voordat je een regenwater toilet in je huis kunt gebruiken, is het noodzakelijk om een regenwateropvangsysteem te plaatsen. Vaak wordt er ondergronds een waterbassin geplaatst (een grote regenton). Hier komt via de regenpijp al het regenwater dat op je dak valt in terecht. Vanuit dit bassin kan het regenwater via leidingen naar iedere plek in huis vervoerd worden, waaronder het toilet.

Lees verder onder de advertentie

Hoe werkt een regenwater toilet?

Voor het gebruiken van regenwater in je toilet hoef je geen hele nieuwe toiletpot aan te schaffen. Het verschil zit hem in de leidingen en de waterbron. Een compleet regenwateropvangsysteem en het verleggen van leidingen is duurzaam, maar wel een flinke investering.

Wil je het iets kleiner aanpakken? Ga dan voor het regenwater toilet project van Pim Wijnakker. Uniek aan dit systeem is dat er geen pomp voor nodig is. Je monteert een opvangbak aan het plafond in de buurt van je toilet, waar zo’n 150 liter regenwater in opgevangen kan worden. Via leidingen komt dit water direct in de toiletpot terecht. Hiermee bespaar je al gauw 30% op je dagelijkse drinkwatergebruik.

Tegenwoordig komen er steeds meer van dit soort duurzame opvangsystemen. Welke geschikt is voor jouw huishouden, hangt af van verschillende zaken. Namelijk:

Lees verder onder de advertentie
  • de gemiddelde hoeveelheid neerslag in jouw gemeente;
  • het soort grond;
  • de beschikbare ruimte voor aanleg;
  • de eventuele eisen van de gemeente.

Het is daarom een goed idee om contact op te nemen met een specialist.

Subsidie voor een regenwater toilet

Gemeenten en waterschappen zien graag dat meer mensen regenwater gaan hergebruiken. Daarom stimuleren veel gemeenten het afkoppelen van regenwater door een subsidie te geven. Deze subsidie kan variëren van €8 tot €25 per m². Informeer naar de mogelijkheden bij jouw gemeente.

Lees verder onder de advertentie

Meer informatie over water besparen en hergebruiken lees je op de website van Milieu Centraal. Tips om regenwater optimaal te benutten vind je op de site van Duurzaam Thuis.

Bron: Beeld: vtwonen badkamercollectie 08-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans